Tip

Te doen: workshops Podcast maken, Tekst&Geluid, Videokritiek & Longform

De kunstkritiek en -reflectie hebben een digitale zet nodig. Met deze gedachte begon het Domein voor Kunstkritiek in 2017 aan een eenjarig traject. Samen met partners ontwikkelden en testten we verschillende digitale instrumenten die kritiek en reflectie op een eigentijdse manier beoefenen, stimuleren of bevorderen. Digitale instrumenten om publicaties, gesprekken en reflecties meerstemmig te maken, waarbij niet alleen de criticus, maar ook het publiek, de presentatieinstelling, het festival, de journalist, de publieksmedewerkers etcetera, etcetera, een stem hebben. Uiteraard is het doel om meer mensen hiervan gebruik te laten maken. Daarom organiseert het Domein in het najaar een aantal workshops waarin ze hun kennis en kunde overdragen.

LAK workshops 1

Aanmelden, locatie & kosten

Aanmelden voor de workshops kan, tot een week voorafgaand aan de workshopdatum, een e-mail te sturen naar lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl. o.v.v. je naam, workshop en workshopdatum.

Alle workshops vinden plaats in het Benno Premselahuis (Rhijnspoorplein 1 te Amsterdam) een van de gebouwen van de Hogeschool van Amsterdam.

Korte workshop €15,-
Pakket van 2 korte workshops op een dag €27,- inclusief lunch (dit geldt voor Edit this Post&Annotation Tools en Podcast&Tekst en Geluid)
Videokritiek €45,-
Longform €45,-

Korte workshops september 2018

Podcast maken

In de workshop Podcast oefen je met eenvoudige opnametechniek, montage software en, misschien wel het belangrijkste, strategieën voor inhoudelijke en logistieke scenario’s.

Workshopleider Inte Gloerich is mediaonderzoeker bij het Lectoraat Netwerkcultuur aan de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 2015 werkt ze aan projecten rondom digitale economie en digitaal publiceren.

Deze workshop wordt twee keer aangeboden en is te combineren met de workshop Tekst&Geluid:
13 september, 11.00-14.00 uur
19 september, 14.30-17.30 uur

Aanmelden? Mail naar lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl.

Workshops LAK

Tekst&Geluid

In Tekst&Geluid ligt de nadruk op de wijze waarop tekst en geluid elkaar kunnen verrijken.

In deze workshop leer je hoe je audio kunt gebruiken als toevoeging van een digitale tekst en deze zo een extra zintuiglijke ervaring geeft. Audio is enorm sfeergevoelig en dus kun je je lezer er goed mee manipuleren, hem of haar een bepaalde kant op sturen. We gaan deels naar buiten en werken deels in een studio. Aan het eind ga je naar huis met verschillende stukken zelf opgenomen, ingesproken en gemonteerde audio.

Neem ter voorbereiding een stuk tekst mee van jezelf.

Workshopleider Sonja Schulte leest, schrijft, tekent en maakt audio. Afgelopen juli rondde ze een jaarproject af, waarbij ze elke week random geluid om zich heen verzamelt en dat aan het eind in een lukrake collage van tien minuten online zet. Afgelopen jaar publiceerde ze Vlieland. Een multimediaal digitaal non-fictief e-boekje . Het is een reisverslag in de stijl van de oude ontdekkingsreizigers, gelardeerd met tekeningen van flora en audiofragmenten. Daarnaast is ze recensent literatuur voor Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant en was ze een van de makers van Handboek voor een Optimistisch leven, de bloemlezing van het digitale literaire magazine De Optimist.

Deze workshop wordt twee keer aangeboden en is te combineren met de workshop Podcast:
13 september, 14.30-17.30 uur
19 september, 11.00-14.00 uur

Aanmelden? Mail naar lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl.

Lange workshops november en december 2018

Videokritiek (drie bijeenkomsten)

Videokritiek is niets meer en niets minder dan schrijven met beelden. De tools die nodig zijn om een videokritiek te maken, heb je waarschijnlijk al tot je beschikking. Maar welke software gebruik je daarvoor en hoe monteer je naderhand? In de deze workshop van drie bijeenkomsten maak je zelf een virdeokritiek.

Workshopleider Jorne Vriens is kunsthistoricus. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in kunstkritiek. En dan met name hoe kritisch denken over kunst vorm kan krijgen. Hij is een van de participanten van het Cross Critique project, waar het ontwikkelen van videokritieken een centrale plek heeft.

Deze workshop bestaat uit drie bijeenkomsten:
1, 8 & 15 november, 14.30-17.30 uur

Aanmelden? Mail naar lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl.

LAK workshops 2

Longform – Het multimedia-essay/artikel (drie bijeenkomsten)

In deze workshop leer je hoe en met welke tools je van een essay of journalistiek artikel een multimediatekst maakt. Een scala aan media kunnen je teksten verrijken: foto’s, video’s, animaties, tijdlijnen, biografieën, audioboeken, interviews, infographics, kaarten en interne en externe links. Ze staan beschreven in de how to; in de workshop experimenteer je ermee.

De workshop wordt gegeven door Daphne Rieken en Stef Kors. Kors is een designer en developer. Eerder werkte hij voor PublishingLab, Bynder, en Mangrove. Naast zijn freelancewerk is hij onderdeel van het experimentele publicatieproject Oneacre.online met als thuisbasis Den Haag. Eerder gaf hij de workshop Annotation Tools. Rieken is projectleider bij het Domein voor Kunstkritiek en gaat naast haar eigen projecten graag als maker aan de slag met de tools die door het Domein ontwikkeld worden. In samenwerking met Manus Groenen en Hotel Maria Kapel organiseerde ze een Debat Online bij de werkperiode van Tim en Katrein Breukers. Om zo iedereen die bij het kunstproject Tribute to Julian B. Coco betrokken was, online ook een stem te geven in de reflectie op het project.

Deze workshop bestaat uit drie bijeenkomsten:
6, 12 & 19 december, 14.30-17.30 uur

Aanmelden? Mail naar lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl.

Zie de website van Domein voor Kunstkritiek voor meer informatie.

De how-to kwam tot stand met ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Fonds Podiumkunsten, Moving Futures Festival en Amsterdam Creative Industries Network. De Nieuwe Garde en het Letterenfonds financieren mede het workshopprogramma.