Tip

Te doen: workshops Videokritiek & Longform

De kunstkritiek en -reflectie hebben een digitale zet nodig. Met deze gedachte begon het Domein voor Kunstkritiek in 2017 aan een eenjarig traject. Samen met partners ontwikkelden en testten we verschillende digitale instrumenten die kritiek en reflectie op een eigentijdse manier beoefenen, stimuleren of bevorderen. Digitale instrumenten om publicaties, gesprekken en reflecties meerstemmig te maken, waarbij niet alleen de criticus, maar ook het publiek, de presentatieinstelling, het festival, de journalist, de publieksmedewerkers etcetera, etcetera, een stem hebben. Uiteraard is het doel om meer mensen hiervan gebruik te laten maken. Daarom organiseert het Domein in het najaar een aantal workshops waarin ze hun kennis en kunde overdragen.

LAK workshops 1

Aanmelden, locatie & kosten

Aanmelden voor de workshops kan, tot een week voorafgaand aan de workshopdatum, een e-mail te sturen naar lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl. o.v.v. je naam, workshop en workshopdatum.

Alle workshops vinden plaats in het Benno Premselahuis (Rhijnspoorplein 1 te Amsterdam) een van de gebouwen van de Hogeschool van Amsterdam.

Videokritiek € 45,-
Longform € 45,-

Videokritiek (drie bijeenkomsten)

Videokritiek is niets meer en niets minder dan schrijven met beelden. Het geven van een analyse en oordeel in beeldvorm. Tijdens de workshop verkennen we de (vele) mogelijkheden van dit medium voor de eigentijdse criticus. Via video is een boodschap namelijk in een korte tijdsspanne vaak heel toegankelijk te maken voor een breder publiek. Het experiment is om bij deze verbreding nog steeds de inhoudelijke verdieping te behouden die zo belangrijk is voor het denken over kunst. Tijdens drie sessies maken we ons de vaardigheden eigen om een videorecensie te maken en te verspreiden.

Inspiratie hiervoor valt op te doen door de best practices door te nemen. Verder leren doen we in de praktijk, door zelf een videokritiek te produceren. Juist omdat snelheid zo’n belangrijk onderdeel is van het maken van een kritiek, zullen we werken met het gereedschap dat iedereen bij zich draagt: een iPhone (of tablet). Na het bepalen van een beeldstrategie zullen we erop uitgaan om zelf te filmen. Dit materiaal gaan we daarna bewerken in de app Lumafusion, waarbij er speciale aandacht zal zijn voor de fijne kneepjes van het monteren, het gebruik van voice-overs en het toevoegen van tekst. Daarna staan we nog even stil bij de mogelijkheden die digitaal publiceren kan bieden. Uiteindelijk gaat iedereen met een eigen film naar huis.

Workshopleider Jorne Vriens is kunsthistoricus. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in kunstkritiek. En dan met name hoe kritisch denken over kunst vorm kan krijgen. Hij is een van de participanten van het Cross Critique project waar het ontwikkelen van videokritieken een centrale plek heeft.

Deze workshop bestaat uit drie bijeenkomsten:
1, 8 & 15 november, 14.30-17.30 uur

Tweede ronde: 4, 11 & 18 december

Kosten: € 45,- ex. btw en eventueel bijkomende materiaalkosten.

Aanmelden? Mail naar lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl.

LAK workshops 2

Longform – Het multimedia-essay/artikel (drie bijeenkomsten)

In deze workshop leer je hoe en met welke tools je van een essay of artikel een multimediatekst maakt. Een scala aan media kan je teksten verrijken: foto’s, video’s, animaties, tijdlijnen, biografieën, audioboeken, interviews, infographics, kaarten en interne en externe links. Ze staan beschreven in de how to en in de workshop van Daphne Rieken en Stef Kors experimenteer je ermee.

Stef Kors is een designer en developer. Eerder werkte hij voor PublishingLab, Bynder, en Mangrove. Naast zijn freelancewerk is hij onderdeel van het experimentele publicatieproject oneacre.online met als thuisbasis Den Haag. Eerder gaf hij de workshop Annotation Tools.

Daphne Rieken is projectleider bij het Domein voor Kunstkritiek en gaat naast haar eigen projecten graag als maker aan de slag met de tools die door het Domein ontwikkeld worden. In samenwerking met Manus Groenen en Hotel Maria Kapel organiseerde ze een Debat Online bij de werkperiode van Tim en Katrein Breukers. Om zo iedereen die bij het kunstproject Tribute to Julian B. Coco betrokken was ook online een stem te geven in de reflectie op het project.

Deze workshop bestaat uit drie bijeenkomsten:
6, 12 & 19 december, 14.30-17.30

Kosten: € 45,- ex. btw en eventueel bijkomende materiaalkosten.

Aanmelden? Mail naar lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl.

De how-to kwam tot stand met ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Fonds Podiumkunsten, Moving Futures Festival en Amsterdam Creative Industries Network. De Nieuwe Garde en het Letterenfonds financieren mede het workshopprogramma.