Tip

Te doen: workshops Edit This Post, Annotation Tools & Debat Online

In samenwerking met het Laboratorium Actuele Kunstkritiek (LAK) biedt De Nieuwe Garde essayisten de mogelijkheid om zich te bekwamen in het gebruik van digitale tools. Schrijf je nu in!

Op 19 april lanceerde het LAK de How To Digitale Kunstkritiek. In deze praktische handleiding bespreken ze een aantal digitale instrumenten om publicaties, gesprekken en reflecties meerstemmig te maken. De How To is onder meer geschikt voor critici, redacties en journalisten, maar zeker ook voor festivals, presentatie-instellingen, educatie-afdelingen en publieksmedewerkers.

Omdat we uit ervaring weten dat het heel prettig is echt even tijd te maken om specifieke elementen uit de how to door te nemen en meteen je vragen te kunnen stellen, bieden we een aantal workshops aan. Tijdens deze verkenningsmomenten werk je aan een (je eigen) praktische case. Van juni tot en met eind december bieden we korte workshops van drie uur aan en langere workshops van drie bijeenkomsten. We trappen in juni af met de workshops Edit this Post, Image Map (annotation tools) en Debat Online.

Edit this Post

Schrijf online samen met anderen een reflectie op bijvoorbeeld een voorstelling of een expositie. De voortgang is in real time te volgen en na afloop direct printbaar. Het concept van Edit this Post is heerlijk simpel, maar om tot een waardevolle reflectie te komen is vooraf best wat werk nodig en moeten er keuzes gemaakt worden. In deze workshops duiken we in de verschillende mogelijkheden van Edit this Post en test je wat dit betekent voor de praktijk.

Na afloop kun je zelf een succesvolle Edit this Posts organiseren.

Deze workshop wordt twee keer aangeboden, op 7 en 14 juni en kun je tevens volgen in combinatie met Annotation Tools.

Annotation Tools, the Image Map

Maak van je afbeelding een interactieve afbeelding. In deze workshop leer je meer over wat een image-map is en hoe je ze kunt toepassen. Je duikt in de documentatiemogelijkheden van Leaflet en hoe je de code van Github kunt gebruiken. Vervolgens ga je aan slag met jouw eigen image-map.

Na afloop kan je zelfstandig mee aan de slag met een image-map.

Deze workshop wordt twee keer aangeboden, op 7 en 14 juni en kun je tevens volgen in combinatie met Edit this Post.

Debat Online

Debat Online is een format om digitaal en gestructureerd te debatteren. Het format bestaat uit een homepage met twee kolommen, een voor de basistekst (een pleidooi, een discussie, een artikel) de ander voor de reacties daarop. Dat klinkt simpel, maar het format kent een aantal uiteenlopende mogelijkheden en werkt alleen met een goede inhoudelijke voorbereiding. In deze workshop bereiden we je voor op de inhoudelijke organisatie.

Na afloop heb je een idee van hoe je een meerstemmig online debat voert en wat dat kan betekenen voor jouw casus. Voor de technische uitvoering heb je nog een programmeur nodig.

Deze workshop wordt twee keer aangeboden, op 8 en 15 juni.

In september beginnen we met nog twee korte workshops Podcast en Tekst&Geluid. Daarna gaan we aan de slag met videokritiek (november) en longform (december).

Praktische informatie

Kosten workshops:

  • € 15,- voor een korte workshop
  • € 27,- voor twee korte workshops op dezelfde dag (inclusief lunch)
  • € 45,- voor een lange workshop

Meld je tot een week voorafgaand aan de workshopdatum aan via lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl. o.v.v. je naam, workshop en workshopdatum. Let op, er is maar beperkt plek dus vol=vol.

Alle workshops vinden plaats in het Benno Premselahuis van de Hogeschool van Amsterdam, Rhijnspoorplein 1 te Amsterdam.

Meer informatie over de workshops en workshopleiders vind je op de website van Domein voor Kunstkritiek.