Tip

Te doen: Uitreiking Jan Hanlo Essayprijzen 2019

De Jan Hanlo Essayprijs is een tweejaarlijkse prijs die voor het eerst werd uitgereikt in 1999, na de dertigste sterfdag van de schrijver. De Jan Hanlo Essayprijs Groot – voor de beste essaybundel – is de belangrijkste essayprijs van Nederland. De Jan Hanlo Essayprijs Klein is de prijs voor het beste ongepubliceerde essay. Tijdens een avondvullend programma over essayistiek op 16 mei (20.00 uur) worden de winnaars in De Balie bekendgemaakt.

Op de shortlist voor de Essayprijs Groot:

  • Kester Freriks, Stilte, ruimte, duisternis
  • Thomas Heerma van Voss, Plaatsvervangers
  • Jan Postma, Vroege werken
  • Marja Pruis, Genoeg nu over mij
  • Simon(e) van Saarloos, Enz. Het Wildersproces
  • Carolina Trujillo, Meisjes in blessuretijd

De jury – Katja de Bruin, Jaap Cohen, K. Schippers, onder voorzitterschap van Mirjam van Hengel – maakte een keuze uit maar liefst 112 ingezonden essaybundels uit 2017 en 2018.

Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Groot zijn onder andere Joke Hermsen, Rudy Kousbroek, David van Reybrouck, Tijs Goldschmidt, Arjen van Veelen en Sana Valiulina.

Essayprijs klein:

Voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein, toe te kennen aan een anoniem ingestuurd ongepubliceerd essay, zijn genomineerd Tom Springveld, Bauke Vermaas en Hannah de Vries.

Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Klein zijn onder anderen Arjen van Veelen, Geert Buelens, Joke Hermsen, Daan Stoffelsen, Miriam Rasch en André Keikes.

Waar: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam
Wanneer: donderdag 16 mei 2019, 20.00 uur
Kaarten voor dit evenement zijn gratis, reserveren is verplicht en kan via de website van De Balie.