Tip

Te doen: Uitreiking Anil Ramdas Essayprijs

Anil Ramdas was schrijver, journalist en programmamaker. In 2017, vijf jaar na zijn dood, hebben De Groene Amsterdammer (waar hij redacteur was), De Balie (waar hij directeur was) en zijn familie het initiatief genomen tot een Anil Ramdas Essayprijs. Op 18 april (20.00 uur) wordt de prijs in De Balie voor de tweede keer uitgereikt.

Tijdens de avond zal de documentaire Anil Ramdas. Nooit meer thuis van Paul Cohen voor het eerst voor publiek vertoond worden. De documentaire vertelt niet alleen over het leven en werk van Ramdas, maar belicht tegelijk de maatschappelijke thema’s die de laatste 25 jaar zo belangrijk zijn geworden. Ramdas’ gedachtegoed is actueler dan ooit.

De essayprijs

Het thema van de Anil Ramdas Essayprijs ‘Over thuis zijn’ is ontleend aan een zin uit zijn zelfportret en tevens laatste boek Badal (2011): ‘Ik ben zo’n beetje overal geweest en ik voel me nergens thuis.’ Ramdas schreef uitgebreid over identiteit en groepsdenken. Hij bracht de subtiele manieren in kaart waarop mensen verschillen voelbaar maken. Hij vond het vreselijk dat de overheid hem en zijn kinderen tot ‘niet-westerse allochtoon’ bombardeerde. Je kunt kiezen wie je wil zijn, maar om je thuis te kunnen voelen ben je afhankelijk van de houding van anderen. Volgens Ramdas was het minste dat je van anderen kon vragen beleefdheid. Racisme vond hij een gebrek aan beleefdheid.

De film

Schrijver Anil Ramdas laat in 2012 met zijn zelfgekozen dood Nederland in verbijstering achter. Zelfs zijn beste vrienden hebben zijn abrupte einde niet zien aankomen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Het is één van de thema’s die regisseur Paul Cohen onderzoekt in de 55 minuten durende documentaire Anil Ramdas. Nooit meer thuis. Het fundament van de documentaire wordt gevormd door de vele spraakmakende uitspraken van Anil Ramdas uit vroegere radio- en tv-programma’s. Zijn analyses lijken gisteren uitgesproken in plaats van twee of drie decennia geleden; zo krachtig en relevant zijn z’n opvattingen over kwesties als kolonialisme en migratie.

Anil Ramdas. Nooit meer thuis is niet alleen een belangrijke film voor wie de stem van Ramdas mist in het huidige debat, maar ook voor een ieder die zich net als Ramdas afvraagt: in wat voor land leef ik eigenlijk?

Waar: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam
Wanneer: 18 april, 20.00 uur
Kaarten: € 13,- | student/CJP/Stadspas € 10,50 | Balie Cultuurpas € 10,50

Kaarten voor de prijsuitreiking bestel je op de website van De Balie.