Tip

Te doen: Open redactieraad van rekto:verso

Vier keer per jaar gooit rekto:verso in Vooruit in Gent hun redactionele kookpot open om er samen met lezers en auteurs extra ideeën en ingrediënten in te doen. Je bent op 7 oktober van harte welkom bij de tweede open redactieraad van dit seizoen om mee te brainstormen over het thema van hun lentenummer: monsters.

Wanneer: Maandag 7 oktober, 20.00 uur (inloop vanaf 19.30)
Waar: Artiestenfoyer Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23 te Gent

Deelname aan de open redactieraad is gratis, wel graag je komst van tevoren aanmelden via de website van rekto:verso.

Monsters zijn zo oud als de mens, omdat ze een gezicht geven aan het onmenselijke – of helemaal geen gezicht, wat ze nog onmenselijker, maar ook mystieker maakt.

Van de Minotaurus tot E.T, de draak van Sint-Joris tot het Beest van Belle: ze overspannen een cultuurgeschiedenis van eeuwen hoge tot lage cultuur, voor kinderen evenzeer als volwassenen. Ze komen voor in mythen en thrillers, sprookjes en romances, science fiction en bij metalbands.

Tot daar is het monsterlijke redelijk simpel: waar het belichaamd is geraakt in concrete culturele uitsplitsingen van onze diepste angsten.

Maar het monstrueuze staat ook voor zoveel meer. In tijden waarin de grenzen tussen mens en machine vervagen, de natuur zijn rechten weer opeist en het abnormale een nieuwe aantrekkingskracht heeft gekregen, vallen er ook veel bredere politieke, filosofische en artistieke reflecties aan vast te haken.

Wat zijn onze hedendaagse monsters? Wat zeggen ze over ons? Welke dynamieken spelen er wanneer het andere, het ongrijpbare of het buiten-normale monsterlijke kenmerken wordt toegekend?

Voor Nick Cave is het monster de kern van kunst: ‘Zang en performance is een manier vinden om het monster naar de oppervlakte te verleiden. Om een ruimte te creëren waar het kan doorbreken in wat ons bekend is. Die schimmige ruimte waar werkelijkheid en verbeelding elkaar kruisen, dat is waar alle liefde en tranen en geluk pas echt gaan bestaan.’ Hij wijst ons op het minimale verschil tussen creatie en creatuur.

 

 

Aan al die associaties zal rekto:verso zijn maartnummer wijden. De redactie is zelf nieuwsgierig welke er allemaal zullen vrijkomen. Zelden kozen ze zo’n open thema. En daarom hebben ze jou nodig.

Wat moet er volgens jou in dit nummer? Met welke vragen zit je? Waar ben je benieuwd naar? Wat verbind jij aan dit onderwerp? Wie mag met zijn/haar/hun bijzondere beschouwingen over het monsterlijke niet ontbreken?

Schuif aan bij een van de groepjes van acht, voor een open brainstorm van dik anderhalf uur bij een drankje.

Gegarandeerd kom je buiten met nieuwe inzichten en referenties: dat is de bijzondere geneugte van een gedeeld gesprek met andere lezers of auteurs rond één actuele focus. Precies dat gesprek is wat een redactie boeiend maakt, en wat rekto:verso graag met jou willen delen. Hoe meer tips, hoe beter de lentefrisse rekto:verso zal worden.