Tip

Te doen: Literair Reservaat Canon/kanon

Op woensdag 30 september (19.00 uur) kun je vanuit je eigen comfortabele zetel met interessante auteurs in discussie over de canon, hoor je ze eigen werk voorlezen en luister je samen naar betogen. Boek je ticket nu!

Er is met andere woorden een nieuwe datum en een passende formule gevonden voor het Literair Reservaat van 2020: de auteurs komen samen in De Krook in Gent en jij kan gezellig mee aanschuiven via Zoom. Net zoals anders zijn er drie rondes met telkens twee auteurs, waardoor je aan het einde van de avond met zes auteurs een persoonlijk gesprek hebt gehad. Tussen de verschillende rondes door luisteren we naar een betoog.

Kaarten

Je kaartje voor het Reservaat kun je op de website van Kluger Hans bestellen. Vanwege het digitale karakter is de oorspronkelijke standaardprijs van dit evenement verlaagd van € 12,- naar € 3,- . Abonnees van Kluger Hans mogen zoals gewoonlijk gratis deelnemen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus reserveer snel.

Niet technisch onderlegd? Geen paniek! Enkele dagen nadat je je toegang tot deelname hebt gereserveerd, ontvang je een mail van ons met instructies, zodat alles vlot zal verlopen.

Literair Reservaat 2020

Canon/kanon

Is het verleden een wapen om nieuwe initiatieven af te schieten of een rijk gevuld arsenaal, waarmee we hedendaagse conventies en schijnevidenties te lijf kunnen gaan? Zorgen meesterwerken uit de literaire geschiedenis voor inspiratie of constipatie bij (beginnende) schrijvers? En wie bepaalt hoe dat verleden er juist uitziet of -hoort?

Het canondebat is niet nieuw en woedt al lang in academische wereld. Recenter sijpelt het thema ook in de publieke opinie door. Maar hoe gaan auteurs en lezers ermee om?

Het Literair Reservaat is een moment van ontmoeting en debat over de letteren in de Lage Landen. We richten de spotlights op de marges van het literair landschap, waarbij we een mix van onbekende, opkomende en gevestigde schrijversnamen laten kennismaken met uitgevers, recensenten, lezers en liefhebbers.

Met Elisabeth Elegeert, Annemarie Estor, Steff Geelen, Robin Kramer, Onias Landveld, Mohamed Ouaamari, Christiaan Ronda, Malika Soudani, Emma van Meyeren en Leen Verheyen.

Het programma

  • 19.00 uur digitale verwelkoming in de zoom waitingroom, waarin je een gesprekstafel toegewezen krijgt. Elke gesprekstafel heeft een aparte ‘kamer’ in Zoom.
  • 19.30 uur verwelkoming door hoofdredacteur Yasmin Van ‘tveld.
  • 19.45 uur betoog ‘Zonder zijwieltjes’ van Roddia Rumahloine. Tijdens de betogen zitten alle deelnemers in één grote Zoomkamer.
  • 20.00 uur eerste ronde Literair Salon met twee schrijvers en een moderator in een Zoomruimte met maximaal tien personen.
  • 20.45 uur betoog ‘Pissen tegen het Parthenon’ van Michaël Van Remoortere.
  • 21.00 uur tweede ronde Literair Salon, je tafel krijgt twee nieuwe schrijvers.
  • 21.45 uur betoog ‘De literaire canon door de ogen van schrijvers’ van Annette Akkerman.
  • 22.00 uur derde ronde Literair Salon, je tafel krijgt opnieuw twee andere schrijvers.
  • 22.45 uur we sluiten af en nemen afscheid.

Het Literair Reservaat wordt georganiseerd door literair tijdschrift Kluger Hans in samenwerking met KANTL, Creatief Schrijven De Krook en De Nieuwe Garde.