Tip

Te doen: Joost Zwagerman Lezing 2020

Update: in verband met de coronamaatregelen is het niet mogelijk om de lezing bij te wonen, gelukkig is de lezing wel online te zien vanaf woensdag 18 november (20.00 uur) op Joostzwagermanlezing.nl. Je hoeft hiervoor niet in te loggen of aan te melden.

Op 18 november (20.00 uur), de geboortedag van Joost Zwagerman, zal de Joost Zwagerman Lezing plaatsvinden. Hiervoor wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. Dit jaar is dat Benjamin Moser. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2020 uitgereikt.

Benjamin Moser

De Joost Zwagerman Lezing 2020 zal worden gegeven door de schrijver en biograaf Benjamin Moser (1976). Moser groeide op in Houston, Texas. Hij studeerde aan Brown University en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. In 2009 verscheen zijn biografie over de Braziliaanse schrijver Clarice Lispector.

Voor zijn biografie Sontag: Her Life and Work over de Amerikaanse schrijver, filosoof, essayist en activist Susan Sontag ontving hij in mei van dit jaar de Pulitzer Prize. Moser brengt Sontag (1933-2004) en haar ideeën gloedvol tot leven in een vuistdikke, leesbare en gedurfde biografie. Hij beschrijft haar als een ongewoon slim, eenzaam meisje, de grootste intellectueel New York in de jaren zestig, onzekere minnares en tenslotte als diva.

Moser woont en werkt in Nederland. Publiciste en kunsthistoricus Wieteke van Zeil zal na de lezing met Moser in gesprek gaan.

Logo Joost Zwagerman Lezing

Essayprijs

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Van Bijlevelt Stichting willen graag, in de geest van Joost Zwagerman, essayistisch talent stimuleren. Daarom hebben zij samen het initiatief genomen tot de Joost Zwagerman Essayprijs, een jaarlijkse literaire onderscheiding bedoeld voor beginnende essayisten die nog niet in boekvorm hebben gepubliceerd. De inzending is vrij. De prijs bedraagt € 7.500,- en zal worden uitgereikt tijdens de bijeenkomst op 18 november.

Spinvis

Voorafgaand aan lezing brengt Spinvis, de eenmansband van Erik de Jong, samen met violiste Saartje van Camp twee nummers ten gehore. Spinvis maakt poëtische muziek uit samples en geluiden die niet onder één noemer gevangen kan worden.

Ronald Giphart

Elk jaar haalt een vriend van Joost Zwagerman herinneringen op. Dit jaar zal romanschrijver en vriend Ronald Giphart vertellen over zijn vriendschap met Zwagerman.

Belangrijke informatie

Waar: Grote Kerk (tegenover TAQA Theater De Vest), Koorstraat 2 te Alkmaar
Wanneer: woensdag 18 november, 20.00 uur (voorafgaand aan de lezing zal de winnaar van de essayprij bekendgemaakt worden)
Kaarten kosten € 17,50 en zijn te bestellen op de website van TAQA Theater de Vest.