Tip

Te doen: Gidslezing door Édouard Louis

De zevende Gidslezing wordt gehouden door de jonge, internationaal doorgebroken Franse schrijver Édouard Louis. Hij zal op dinsdagavond 2 oktober in Paradiso spreken over de stem van de onderklasse in de literatuur.

Édouard Louis (geboren als Eddy Bellegueule, 1992) is socioloog en schrijver. Hij debuteerde in 2014 met En finir avec Eddy Bellegueule (Weg met Eddy Bellegueule), een roman over zijn jeugd in een noord-Frans arbeidersmilieu: een masculiene wereld, waarin voor zijn homoseksualiteit geen plek was. Het boek, een bestseller in Frankrijk, leidde tot heftige discussies over de kloof tussen arm en rijk. Het werd naar twintig talen vertaald.

Recent verscheen Qui a tué mon père (een vertaling verschijnt in september bij De Bezige Bij onder de titel Ze hebben mijn vader vermoord). Dit is een aanklacht tegen de politieke elite en deed veel stof opwaaien in Frankrijk. Louis toont erin dat politieke besluitvorming de elite zelf nauwelijks raakt, maar de levens van mensen aan de onderkant dramatisch beïnvloedt.

Tijdens de lezing spreekt Louis over de stem van de onderklasse in de literatuur.

Na de lezing wordt Louis geïnterviewd door schrijver en De Gids-redacteur Fiep van Bodegom. Drie bekende acteurs, Florian Myjer, Vincent Rietveld (De Warme Winkel) en Marien Jongewaard (Nieuw West), dragen ieder op geheel eigen wijze voor uit Louis’ werk.

Bezoekers van De Gids-lezing ontvangen deze avond een gratis exemplaar van het themanummer van literair tijdschrift De Gids over de stem van de onderklasse in de literatuur.

Zie Paradiso.nl voor meer informatie en kaarten.

Datum: dinsdag 2 oktober 2018
Tijd: zaal open 20:00, aanvang 20:30
Locatie: Paradiso, Grote Zaal (Amsterdam)
Toegang: €12,50 en €10,- (studenten)