Tip

Te doen: De wereld in jezelf. Een avond over het essay

Op donderdag 7 februari (20.00 uur) organiseren Spui25 en uitgeverij Prometheus een avond naar aanleiding van De wereld in jezelf. De Nederlandse en Vlaamse literatuur in de eenentwintigste eeuw in 60 essays. Het essay, het meest vrije genre in de literatuur, is de laatste jaren aan enorme veranderingen onderhevig. In dit programma buigen Nina Polak en Joost de Vries zich over de geschiedenis én toekomst van dit bijzondere genre.

Waar het essay ooit een speelplaats was voor schrijvers om kunst en wereld, mens en maatschappij uit te leggen, is het nu veel meer een plek waar herinneringen worden opgediept en identiteiten worden gecreëerd. Tien jaar na Joost Zwagermans monumentale bloemlezing van de Nederlandse en Vlaamse literatuur in 200 essays, trekken Nina Polak en Joost de Vries het essay de eenentwintigste eeuw in. In De wereld in jezelf hebben zij zestig hedendaagse essays van Nederlandse en Vlaamse auteurs bijeengebracht die laten zien hoe sprankelend en levend het essay vandaag de dag is – en ook hoe persoonlijk en authentiek. Met Nina Polak, Joost de Vries en andere kenners kijken wij deze avond naar dit zowel miskende als geliefde genre.

Nina Polak is redacteur bij De Correspondent. Ze schreef de romans We zullen niet te pletter slaan en Gebrek is een groot woord.

Joost de Vries is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde de romans Clausewitz, De republiek, Oude meesters en de essaybundel Vechtmemoires.

Datum: donderdag 7 februari 2019
Locatie: Spui25, Spui 25 te Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur
Tickets: toegang tot dit programma is gratis, aanmelden verplicht.

N.B. Nieuwsgierig naar het boek? Op Athenaeum.nl kun je een deel van de inleiding lezen.