Tip

Te doen: Dance&Dare Vlaanderen

Domein voor Kunstkritiek en DansBrabant organiseren een Vlaamse editie van Dance&Dare, de radicale cursusreeks en beweging waarin schrijvers nieuwe woorden zoeken voor nieuwe dans. In samenwerking met cultureel tijdschrift rekto:verso en gehost door Corso in Antwerpen. Deelnemen? Je kunt je nu inschrijven!

In de reeks Dance&Dare (Dans&Durf) onderzoek je in gezamenlijke werksessies het nieuwe schrijven over dans. Toneel- en literair schrijver Anna van der Kruis biedt je een helpende hand bij het afleggen van een parcours tussen kijkervaring, navelstaren en in gesprek zijn met de lezer. Van Van der Kruis leer je schoon formuleren in je eigen stijl, aan de hand van persoonlijke feedback. Van der Kruis wordt ondersteund door twee gedreven gastdocenten. Cultuurjournalist Evelyne Coussens (onder andere De Morgen en rekto:verso) geeft inzicht vanuit de kunstkritiek in hoe er naar podiumkunst gekeken kan worden en hoe je je als schrijver kunt positioneren. Hannelore Roth is literatuuronderzoeker aan de KU Leuven en gaat dieper in op hoe je over de grotere, maatschappelijke thema’s in kunst kunt schrijven.

Je volgt zes maandelijkse lessen van drie uur in het cultureel seizoen 2021-2022. Tussen elke les in bezoek je spannende hedendaagse dansvoorstellingen, -films en -installaties van makers waarmee DansBrabant samenwerkt, zoals Karel Tuytschaever, Sabine Molenaar/Sandman, GRIP/Jan Martens en Elisabeth Borgermans. We publiceren tussentijds en aan het einde van de cursus korte teksten op het Blog van DansBrabant en op de site van rekto:verso. Je teksten bespreken we met rust en aandacht gezamenlijk tijdens de lessen en je werkt toe naar een eindessay dat je presenteert in een meegroeiende expo. Einddoel is het maken van een langer gedurfd artikel, dat de lezers niet alleen een beeld geeft van een voorstelling die jij zag, maar hen ook meeneemt in de blik waarmee je ernaar keek.

Dans&Dare Vlaanderen 2021

Programma 2021-2022

Leslocatie Corso (voorheen CC Berchem), tijd 13.00 – 16.00 uur
Woensdagmiddag 3 november
Woensdagmiddag 1 december
Woensdagmiddag 12 januari
Woensdagmiddag 16 februari
Zondagmiddag & -avond 27 maart > uitstapje naar Moving Futures Festival Tilburg
Vrijdagmiddag 6 mei > + afsluiting voorstelling Tender Men van Koen De Preter

Wat kost het

Deze cursusreeks is een initiatief van DansBrabant en Domein voor Kunstkritiek in samenwerking met rekto:verso en host Corso. Financieel mogelijk gemaakt door DansBrabant. Deelnemers betalen een bescheiden bijdrage van €150,- (ex. Btw) voor het hele lesprogramma. Zes bijeenkomsten onder leiding van Anna van der Kruis en gastdocenten, inclusief voorstellingskaarten voor voorstellingen die je tussen de lessen door bezoekt. Reiskosten zijn voor de deelnemer.

Voor wie

Dit programma richt zich op professionele schrijvers – prozaïsten, dichters, toneelschrijvers, creative writers – schrijvende denkers, cultuurfilosofen en kunstcritici die het schrijven over dans als uitdaging zien en daarbinnen de impact van het geschreven woord willen onderzoeken. Deelnemers hebben een open houding naar elkaar, zijn bereid naar elkaar te luisteren en feedback te geven.

Aanmelden

Meld je uiterlijk 1 oktober 2021 aan door een korte motivatie, een CV en twee teksten (vorm naar keuze, bijvoorbeeld essay, blog, toneeltekst) te sturen naar pr@dansbrabant.nl, ter attentie van Dirk Verhoeven, Hoofd Communicatie & Context bij DansBrabant. Het Domein voor Kunstkritiek selecteert de deelnemers op experimenteerzin en tekstkwaliteit. Alle inzenders ontvangen individueel bericht.

Foto: Elisabeth Borgermans in Zasür, copyright © Olympe Tits.