Tip

Schrijftips van Merlijn Olnon

  1. Ken je die grap over het geheim van een goed huwelijk… ‘Ja schat, je hebt gelijk’? Zie de redactie die zich over je stuk buigt als je partner… en geef haar gelijk. Niet als enabler in een abusive relationship (er zijn grenzen), maar in alle redelijkheid; ze heeft meestal gelijk. Waarom zou je haar anders je stuk hebben toevertrouwd?
  2. Goed, je hebt ideeën en wil die voorschotelen aan een publiek. Maar wacht, niet alles tegelijk, begin eens met een voorafje (‘welkom, proef eens van dit heerlijke, relevante idee’), gevolgd door een hoofdgerecht (de uitwerking van dat idee), en maak het af met een toetje met een twist (een mooie afronding, met net die prikkeling van een volgend idee). Natuurlijk kan het ingewikkelder, maar waarom meteen alles ineens. Er komen volgende essays en lezers (hopelijk dezelfde).
  3. Het is heel motiverend en goed om over je ideeën te praten, maar schrijf ze beter alleen op. Het is al moeilijk genoeg om je eigen gedachten coherent op papier te krijgen.

 

Merlijn Olnon is mede-oprichter van De Nieuwe Garde, oprichter en hoofdredacteur van De Nederlandse Boekengids, oud-redacteur van De Gids en manager academische boeken van Athenaeum Boekhandel. Hij studeerde Turkse talen en culturen en internationale betrekkingen in Leiden en promoveerde daar op de geschiedenis van de Europees-Osmaanse betrekkingen.

Olnon schreef deze tips voor de essaywedstrijd #Ikschrijf, een van de partners van De Nieuwe Garde.