Tip

Schrijftip van Miriam Rasch

Een essayist is nooit alleen op de wereld. Ze omringt zich met boeken, films, liedjes en misschien zelfs met andere mensen. Allemaal woorden die zich mengen met de woorden in haar hoofd, of ze nu geschreven, gesproken of gezongen zijn. Het is het materiaal waaruit een essay ontstaat, de botten en beenderen ervan, waaromheen je wat vlees kneedt en dat je hier en daar verfraait met kleur en opsmuk. Het schrijven van een essay begint dan ook – voor mij althans – met het verzamelen van materiaal, van tekst.

Het kan jaren duren voor de verzameling groot genoeg is om van start te gaan, maar daar moet je niet op wachten. Ook elk onderdeel vraagt inzet en overgave. Citaten uit boeken moeten worden overgeschreven, dialogen en songteksten ontcijferd en uitgetypt, de woorden van mensen in het geheugen geprent. Het is welbestede tijd, want de woorden haken zich in je vast en zoeken hun weg naar de andere woorden die zich al ergens in je achterhoofd ophouden.

Ik zou dan ook als tip willen geven om zoveel mogelijk citaten te verzamelen en het proces van verzamelen voor jezelf zo intensief mogelijk te maken. Niet ophouden bij een potloodstreep, niet kopiëren en plakken uit een opgescharrelde pdf, niet googelen op teksten en het linkje opslaan, maar de tekst woord voor woord overschrijven, met de hand of op het toetsenbord, dat maakt niet uit. (Hoewel een digitaal notitieboekje meerdere malen mijn redding is geweest, en appeltje-F de gids door mijn falende geheugen.) Het essay zal niet zichzelf schrijven, maar de woorden ervan bestaan al.

Miriam Rasch is een redacteur bij De Nieuwe Garde. Ze schrijft essays en kritieken voor onder andere De Groene Amsterdammer, De Gids, Revisor en Athenaeum.nl. In 2015 won ze de Jan Hanlo Essayprijs Klein en nu werkt ze aan haar eerste essaybundel. Ze is sinds 2012 als onderzoeker werkzaam bij het Institute of Network Cultures en doceert filosofie en mediatheorie aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam. Haar persoonlijke website is te vinden op Miriamrasch.nl.

Rasch schreef deze tip voor de essaywedstrijd #Ikschrijf, een van de partners van De Nieuwe Garde.