Tip

Open oproep: Kluger Hans zoekt inzendingen over (des)illusie

Het volgende nummer van literair tijdschrift Kluger Hans staat in het teken van (des)illusie. Je kunt nu inzenden!

Het lijkt voor de hand te liggen dat literatuur iets met illusie te maken heeft. Als een goocheltruc creëert een schrijver met behulp van woorden een fictieve wereld, en de lezer wordt meegesleept in dit verhaal. Kan een tekst dan wel iets over het echte leven vertellen? En wat gebeurt er wanneer je deze fictieve wereld in je tekst systematisch onderuit begint te halen?

Anderen zullen misschien zeggen dat de bedoeling van literatuur net het wegnemen van illusies is, het doorprikken van de naïeve denkbeelden van de lezer. Verhalen en gedichten kunnen een nieuw licht werpen op de wereld, je op een andere manier naar het leven doen kijken.

open oproek Kluger Hans: (des)illusie

Of misschien zie jij kunst en literatuur wel als een remedie tegen een gevoel van desillusie, als iets dat mensen hoop kan bieden in moeilijke tijden. Of wil je komaf maken met enkele gangbare illusies over wat literatuur hoort te zijn. Misschien schrijf je over personages wiens illusies over het leven geleidelijk aan doorbroken worden. Als dit thema je creativiteit geprikkeld heeft, aarzel dan niet om je verhalen, gedichten en essays in te zenden voor het veertigste nummer, (des)illusie!

De deadline voor inzendingen is vrijdag 19 februari 2021. Op de website van Kluger Hans lees je hoe je inzendt.