Tip

Open oproep: Het Betoog 2018

Op 18 november 2018 vindt voor de tweede maal het Literair Reservaat plaats, een organisatie van Kluger Hans in samenwerking met deBuren en rekto:verso. Het Literair Reservaat is een moment van ontmoeting en debat over de letteren in de Lage Landen. We richten de spotlights helemaal op de marges van het literair landschap, waarbij we een mix van onbekende, opkomende en gevestigde schrijversnamen laten kennismaken met uitgevers, recensenten, lezers en liefhebbers. Thema van deze editie is: Absolute beginners. Of: is schrijven steeds opnieuw beginnen?

Is iedere auteur een eeuwige debutant? Start elke literaire tekst van een tabula rasa? Of hebben we de traditie, met haar overgeleverde normen en voorschriften, net nodig om in de kantlijnen te krabbelen, te doorstrepen en te onderstrepen? Is elke nieuwe trend méér dan het opgraven van oude overleveringen, zie bijvoorbeeld de podiumpoëzie die aansluit bij de vergeten orale tradities? Welke vernieuwingen of hernieuwingen staan vandaag, in 2018, voor de deur? Welke onverwachte bochten liggen voor het woord in het verschiet? Journalistieke fictie? Interactieve poëzie? Dansbare essayistiek? Laat ons aan een nieuw hoofdstuk beginnen! Of moeten we zeggen: herbeginnen?

Kluger Hans had natuurlijk een spreker met naam kunnen uitnodigen om haar of zijn licht te laten schijnen over deze kwestie, maar ze laten liever een veelheid van stemmen, bekend of onbekend, aan het woord.

Daarom deze oproep: schrijf een betoog (maximaal 750 woorden) over wat volgens jou te zeggen valt, of te vragen valt, te schreeuwen of te fluisteren valt over het begin van het woord. De beste betogen worden tijdens het Literair Reservaat gebracht. Dit kan op vele manieren: een klassieke lezing, een oproep of klaagzang, een manifest in versvorm… als het vertrekpunt maar ‘het betoog’ blijft (geen dansjes of gitaarsolo’s). We dagen kandidaten, zowel beginners als ervaren auteurs, uit om in tien minuten tijd een statement te plaatsen, een verworven inzicht onderuit te halen, een vraag uit te spitten.

Stuur je betoog ten laatste op 30 september 2018 naar info@klugerhans.net. De auteurs van de geselecteerde betogen worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Zie ook de website van Kluger Hans.