Tip

Leestip: Arjen Mulder, De ruimte van het essay

In 2006 publiceerde De Gids ‘De ruimte van het essay’ van Arjen Mulder, een helder stuk over de verschillende soorten essays. Een aanrader voor iedereen die zich in deze vorm wil bekwamen.

De ruimte van het essay

Over weinig literaire genres bestaat zo veel onduidelijkheid en verwarring als over het essay. Wat een roman, novelle of verhaal is weet iedereen wel ongeveer, en zelfs na een eeuw experimenteren is het de meesten nog altijd duidelijk wat een gedicht is. Maar een essay? Weekbladen en krantenbijlagen kondigen journalistieke beschouwingen aan als essays of zelfs als ‘mini-essays’, terwijl jury’s van essayprijzen wetenschappelijke studies en autobiografische verhalen bekronen. Geen enkele recensent van mijn laatste boek, De vrouw voor wie Cesare Pavese zelfmoord pleegde, had in de gaten dat het hier een bundel met essays betreft, ingebed in een raamvertelling die zelf ook weer essayistisch van aard is.

Het essay. Wat is het? Waar komt het vandaan? Waarin verschilt het van andere genres binnen het beschouwende proza, zoals het wetenschappelijke artikel, het betoog, de preek, de column en het krantenartikel? En waarom zou je het lezen?

[…]

Lees het volledige essay op de website van De Gids.