Tip

Essaywedstrijd: Marie Kleine-Gartman Essayprijs 2019

Theater als moreel kompas?

Ambitieuze essayisten met liefde voor het theater worden uitgenodigd mee te dingen naar de Marie Kleine-Gartman Essayprijs 2019. De organisatie rekent op essays waarin wordt gereflecteerd op de relatie tussen theater en veranderende moraal – of de afwijzing daarvan.

Nieuwe ideologieën en emancipatoire bewegingen brengen morele perspectieven verhevigd in het publieke debat. Discussies over #MeToo, etnisch profileren door de politie, sociale ongelijkheid, het neerhalen van (straat)naambordjes, indianenfeestjes. Het theater van nu plaatst zich gewild of ongewild in deze veranderende morele realiteit. Ook de theatermaker zelf representeert een sekse, klasse en etniciteit.

Inzenden

Deelname staat open voor schrijvers uit alle disciplines van de kunst en de wetenschap. De organisatie hoopt dat zowel theaterkenners als theaterliefhebbers zullen meedingen. De inzendingen mogen niet eerder gepubliceerd zijn en maximaal 2.500 woorden tellen. Deelnemers hebben tot 15 februari 2019 de tijd om hun essay in te zenden. Inzendingen kunnen gestuurd worden naar: nederlandstoneelverbond@gmail.com.

Prijs en jury

De Marie Kleine-Gartman Essayprijs is een iniatief van het Nederlands Toneelverbond en wordt in samenwerking met De Groene Amsterdammer georganiseerd. De jury bestaat uit Basje Boer (De Groene Amsterdammer), Bo Tarenskeen (Theatermaker) en Ruth Kief (De Nieuwe Garde). Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz treedt op als voorzitter.

De schrijver van het winnende essay wordt beloond met € 2.500 en publicatie van het essay in De Groene Amsterdammer. Daarnaast selecteert en publiceert Theatermaker, dat dit seizoen het veranderende kijkklimaat onder de loep neemt, een tweede essay. De schrijvers van beide essays krijgen begeleiding aangeboden bij het schrijven van een nieuw essay door De Nieuwe Garde.

De Marie Kleine-Gartman Essayprijs wordt mogelijk gemaakt door de Van Bijleveltstichting.