Tip

Essaywedstrijd: Joost Zwagerman Essayprijs 2021

Op 18 november aanstaande, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015), zal de vierde Joost Zwagerman Essayprijs worden uitgereikt. Deze prijs is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, uitgevoerd in samenwerking met de erven van Joost Zwagerman en de gemeente Alkmaar. De uitreiking vindt plaats in Alkmaar, waar die dag ook de Joost Zwagerman Lezing zal worden uitgesproken.

De prijs van € 7.500 is bedoeld voor aanstormend talent: schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media, bijvoorbeeld als redacteur of columnist.

logo Joost Zwagerman Essayprijs

Het onderwerp van het essay – één inzending per persoon – is geheel vrij, de aanpak ook. Wetenschappelijke artikelen, onderzoeksverslagen en scripties worden niet als essays beschouwd, verhalend proza evenmin. Het maximum aantal woorden is 3.000. Het essay moet onder eigen naam geschreven zijn, in het Nederlands. Zie de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde voor het volledige reglement.

Inzenden kan tot en met 30 juli 2021. Stuur je essay als word-document of pdf, naar joostzwagermanessayprijs@gmail.com. Belangrijk: zet je eigen naam in de bestandsnaam én in het document zelf.

De jury – bestaande uit Barber van de Pol, Manon Uphoff, Merlijn Olnon en Aleid Truijens (voorzitter) – kiest vijf essays die voor de prijs in aanmerking komen en maakt deze shortlist vijf weken voor de uitreiking bekend. De genomineerde essays zullen online worden geplaatst op de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en op Vanbijleveltstichting.nl. Na de prijsuitreiking worden ze gepubliceerd in De Nederlandse Boekengids, voor de niet-winnaars tegen honorarium. De jury kiest één winnaar.