Tip

Essaywedstrijd: Joost Zwagerman Essayprijs 2019

Op 18 november aanstaande, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015), zal de tweede Joost Zwagerman Essayprijs worden uitgereikt. Deze prijs is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, uitgevoerd in samenwerking met de erven van Joost Zwagerman. De uitreiking vindt plaats in Alkmaar, waar die dag ook de Joost Zwagerman Lezing zal worden uitgesproken.

De prijs van € 7.500,- is bedoeld voor aanstormend talent: schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media. Het onderwerp van het essay – één inzending per persoon – is geheel vrij, de aanpak ook. Wetenschappelijke artikelen, onderzoeksverslagen en scripties worden niet als essays beschouwd, verhalend proza evenmin. Het maximum aantal woorden is 3.000. Het essay moet onder eigen naam geschreven zijn, in het Nederlands. Zie de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde voor het volledige reglement van de prijs.

De inzendingstermijn sluit op 31 juli 2019. De jury – Barber van de Pol, Manon Uphoff, Merlijn Olnon en Aleid Truijens (voorzitter) – kiest zes essays die in aanmerking komen voor de prijs en maakt deze shortlist zes weken voor de uitreiking bekend. De genomineerde essays zullen online worden gepubliceerd op deze website. Vervolgens kiest de jury één winnaar. De jury zal zich inspannen om het winnende essay geplaatst te krijgen in een toonaangevend medium.

Inzendingen kunnen worden gemaild, als word-document of pdf, naar joostzwagermanessayprijs@gmail.com. Belangrijk: zet je eigen naam in de bestandsnaam én in het document zelf.