Tip

Essaywedstrijd: Jan Hanlo Essayprijs Klein 2021

Het is vanaf nu mogelijk om in te zenden voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2021. Het thema van dit jaar is ‘Nooit meer stil’, gebaseerd op Hanlo’s gelijknamige gedicht uit 1947.

Nooit meer stil

voor L.K.

Men zal nog krijgen dat het nooit meer stil is
en dat voortdurend ’s nachts en altijd de verdoemde rotmotoren
om je kop ronken
zodat het zoemen van machines voortaan altijd
door de lucht gaat
knalpottende raketten rondstotteren
en dat geen plekje hei of wei
geen kilometer aardig lenteland meer vrij is
van hun gezoem waarmee ze alles verpesten
Het vinden en verbeteren zélf is mooi
maar het gevolg is toch maar een
massa doelloos tuig
vlieg-tuig

Jan Hanlo, Verzamelde gedichten, Van Oorschot, 2018

 

Logo Jan Hanlo Essayprijs - nieuw

 

De winnaar van de Jan Hanlo Essayprijs Klein ontvangt € 1.500,- en een publicatie in De Groene Amsterdammer. Stuur je essay, van maximaal 2.500 woorden, als Word- of PDF-document met regelafstand 1,5, naar info@janhanloessayprijs.nl, met als onderwerp ‘Inzending Jan Hanlo Essayprijs Klein 2021’. Let op, het document met het essay moet anoniem zijn, naam en adres moeten apart worden bijgevoegd. De deadline is 1 februari 2021. Zie voor verdere informatie het reglement voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein.

De jury bestaat dit keer uit:
Mirjam van Hengel, voorzitter
Arjen Fortuin
Lotfi El Hamidi
Jannah Loontjens
Manon Uphoff

Over de Jan Hanlo Essayprijzen

De Jan Hanlo Essayprijs is een eerbetoon aan een dichter/schrijver die het experiment niet uit de weg ging en door middel van onder meer zijn brieven een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de essayistiek. Met een persoonlijke, originele en eigenzinnige visie gaat hij op een associatieve manier in op serieuze en uiteenlopende onderwerpen uit kunst, wetenschap en geloof en deelt hij zijn mening over de vrije wil.

Het initiatief voor deze literaire prijs werd genomen door Hans Renders, de biograaf van Jan Hanlo en Barbara Hanlo, achternicht van de schrijver en voorzitter van de stichting die tevens de belangen behartigt voor de erven.

De ingezonden essays en essaybundels worden door een deskundige jury beoordeeld. De Jan Hanlo Essayprijs is een tweejaarlijkse prijs die voor het eerst werd uitgereikt In 1999, na de dertigste sterfdag van de schrijver.

Sinds 2001 is de Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) hoofdsponsor van de Jan Hanlo Essayprijs. De Jan Hanlo Essayprijs wordt sinds 2011 georganiseerd in samenwerking met De Groene Amsterdammer.