Tip

Te doen: Democratisering van de kunstkritiek, en dan?

Het publiek is steeds vaker een actor in de kunsten. In het theater participeert ze, in het museum cureert ze, met designers ontwerpt ze. In de kritische reflectie op die kunst is haar rol echter marginaal. Maar waar de klassieke kritiek terrein verliest, wint het pleidooi voor een democratische kunstkritiek aan kracht. Hoe kan dat in de praktijk worden vormgegeven? Met Rogier Brom, Elsbeth Ronner, Heleen Volman en Sonja van der Valk.

Ons antwoord is de hybride kritiek, een kritiek die op uiteenlopende plekken, via alle mogelijke media off- en online netwerken infiltreert en tot kritisch (mee)denken uitnodigt. De gelegenheidssamenwerking Laboratorium Actuele Kunstkritiek (LAK) nam het initiatief tot een onderzoek dat de tools moest leveren om zo’n hybride praktijk te faciliteren die nu in een praktische guideline, de How To Digitale Kunstkritiek, te vinden zijn. Een panel van specialisten buigt zich deze middag over de vraag hoe je in de praktijk handen en voeten geeft aan het ideaal van een democratische kunstkritiek.

Waar: Spui25, Spui 25 te Amsterdam
Wanneer: 19 april 2018 (17.00-18.30 uur)
Entree: toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis, van tevoren aanmelden is verplicht en kan op de website van Spui25.

Over de sprekers:

Elsbeth Ronner is mede-oprichter van architectenbureau Lilith Ronner van Hooijdonk. Ze doceert aan de TU Delft en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Samen met Sereh Mandias initiëerde ze Windoog, een podcast voor divers geluid die architectuurkritiek weer aansprekend moet maken voor een algemeen publiek.

Heleen Volman is artistiek leider van DansBrabant. Ze is mede-initiatiefnemer van het Moving Futures netwerk, een coalitie van vijf talentontwikkelaars in de dans. Het netwerk en jaarlijkse festival fungeren als ontmoetingsplek. Zij zien het publiek als een onmisbare actor in het dansveld.

Rogier Brom is onderzoeker en projectcoördinator bij de Boekmanstichting. Samen met Jeroen Boomgaard stelde hij de bundel Being Public: How Art Creates the Public samen.

Sonja van der Valk (moderator) is initiatiefnemer en directeur van het Domein voor Kunstkritiek. Daarnaast is ze als docent en adviseur verbonden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Domein voor Kunstkritiek, The Institute of Network Cultures en PublishingLab.