Tips

Na een succesvolle eerste editie is online literair magazine De Optimist terug met een nieuwe thema-avond in De Nieuwe Liefde! De Optimist trekt weer van online naar offline met een programma stampvol slam poetry, muziek, kunst en voordrachten van de nieuwste literaire talenten, naar aanleiding van het eerder verschenen Handboek voor een Optimistisch Leven.
De Elise Mathilde-prijs is genoemd naar Elise Mathilde (Hilda) van Beuningen (1890-1941) die haar vermogen naliet aan de in 1935 door haar opgerichte Stichting Elise Mathilde Fonds dat algemeen sociale, culturele of ideële doelen ondersteund.
Perdu wil beginnende poëziecritici, dichters, kunstenaars en organisatoren graag de kans bieden om samen na te denken over de manieren waarop over poëzie kan worden geschreven en de eigen schrijfvaardigheden aan te scherpen en biedt dit seizoen daarom opnieuw de workshop Schrijven over poëzie aan. Geleid door Mia You en Maarten van der Graaff.
In 2006 publiceerde De Gids ‘De ruimte van het essay’ van Arjen Mulder, een helder stuk over de verschillende soorten essays. Een aanrader voor iedereen die zich in deze vorm wil bekwamen.
Op 14 december lanceert Kluger Hans een nieuw jaarlijks evenement: het Literair Reservaat. NEST, de open ontmoetingsruimte in de oude Gentse Stadsbibliotheek (Graaf van Vlaanderenplein 40), wordt omgetoverd tot een prikkelend literair salon voor een avond van samenkomst en debat over de letteren in de Lage Landen. Ze richten de spotlights helemaal op de marges van het literair landschap, waarbij we opkomend en onbekend talent laten kennismaken met uitgevers, recensenten, lezers en liefhebbers. Kennismaking, uitwisseling en reflectie vormen de polen waarrond het Literair Reservaat opgebouwd wordt.
Vrijdagavond 24 november vindt bij Perdu de presentatie van het nieuwe nummer van Revisor plaats. Tijdens ‘Vertel ons de waarheid (je mag liegen)’ wordt gereflecteerd op hoe door het essay als zogenaamd ‘eerlijkste’ genre, steeds vaker fictie sijpelt – hoe de leugen buiten de fictie aan terrein wint. Een avond waarbinnen leugens worden bekend en betwijfeld, er nieuwe leugens worden verzonnen en de waarheid veelvoudig is.
Op 30 maart 2017 organiseerde Spui25 in samenwerking met De Groene Amsterdammer een avond over de toekomst van het essay. Jan Postma en Marja Pruis werden geïnterviewd door Roel Bentz van den Berg. En Nieuwe Garde-redacteur Miriam Rasch verzorgde een inleiding, die je hier terug kunt lezen.
Het essay is een persoonlijk genre, gedreven door nieuwsgierigheid, door een eigen urgentie. Het is een literair genre, het is oorspronkelijk. Het is geen stuk van a naar b, met een aanleiding en een conclusie. Geen positiebepaling. Geen academische oefening. Geen opiniërend artikel in een dagblad. Geen opstel. Geen columneske clownerie of carnavaleske tocht. Niet slechts een mening.
Een essayist is nooit alleen op de wereld. Ze omringt zich met boeken, films, liedjes en misschien zelfs met andere mensen. Allemaal woorden die zich mengen met de woorden in haar hoofd, of ze nu geschreven, gesproken of gezongen zijn. Het is het materiaal waaruit een essay ontstaat, de botten en beenderen ervan, waaromheen je wat vlees kneedt en dat je hier en daar verfraait met kleur en opsmuk. Het schrijven van een essay begint dan ook – voor mij althans – met het verzamelen van materiaal, van tekst.
Ken je die grap over het geheim van een goed huwelijk… ‘Ja schat, je hebt gelijk’? Zie de redactie die zich over je stuk buigt als je partner… en geef haar gelijk. Niet als enabler in een abusive relationship (er zijn grenzen), maar in alle redelijkheid; ze heeft meestal gelijk. Waarom zou je haar anders je stuk hebben toevertrouwd?