Nieuws

Wedstrijd: Het betoog 2020 Canon/Kanon

Op 1 april vindt voor de derde maal het Literair Reservaat plaats, een organisatie van Kluger Hans, dit jaar in samenwerking met KANTL, Creatief Schrijven en De Nieuwe Garde. Het Literair Reservaat is een moment van ontmoeting en debat over de letteren in de Lage Landen. We richten de spotlights op de marges van het literair landschap, waarbij we een mix van onbekende, opkomende en gevestigde schrijversnamen laten kennismaken met uitgevers, recensenten, lezers en liefhebbers. Thema van deze editie is: Canon/Kanon.

Laat je licht schijnen op de literaire canon en maak kans op een prijs van € 500.

Is het verleden een wapen om nieuwe initiatieven af te schieten of een rijk gevuld arsenaal, waarmee we hedendaagse conventies en schijnevidenties te lijf kunnen gaan? Zorgen meesterwerken uit de literaire geschiedenis voor inspiratie of constipatie bij (beginnende) schrijvers? En wie bepaalt hoe dat verleden er juist uitziet?

Het betoog 2020: canon/kanon

Het canondebat is niet nieuw en woedt al lang in academische wereld. Recenter sijpelt het thema ook in de publieke opinie door. Maar hoe gaan auteurs en lezers ermee om?

We hadden natuurlijk een spreker met naam kunnen uitnodigen om haar of zijn licht te laten schijnen over deze kwestie. Maar we laten liever een veelheid van stemmen, bekend of onbekend, aan het woord.

Daarom deze oproep: schrijf een betoog (van maximaal 750 woorden) over wat volgens jou te zeggen valt, of te vragen valt, te schreeuwen of te fluisteren valt over de zin en onzin van een literaire canon. De beste betogen worden op de avond van het Literair Reservaat gebracht. De schrijver van het allerbeste betoog krijgt een prijs van € 500.

Een betoog kan vele vormen aannemen: een klassieke lezing, een oproep of klaagzang, een manifest in versvorm… (Geen dansjes of gitaarsolo’s.) We dagen kandidaten uit om in tien minuten tijd een statement te maken, een verworven inzicht onderuit te halen, een vraag uit te spitten.

Stuur ons je betoog uiterlijk 1 maart 2020 via het inzendformulier op de website van Kluger Hans.