Nieuws

Sparren

In het aankomende nummer van Revisor staat Harm Hendrik ten Napels essay ‘Kijk uit, straks val je’, het stuk dat hij inzond naar aanleiding van onze gezamenlijke oproep met het literaire tijdschrift. Wij vroegen Ten Napel en zijn mentor Jan van Mersbergen hoe zij op het mentoraat terugkijken.

‘Het begeleiden van schrijvers, ook essayisten, is voor mij voornamelijk goed lezen en direct in de tekst commentaar plaatsen,’ zegt Van Mersbergen.

‘Gesprekken over een tekst kunnen afleiden van de tekst zelf, en de meeste verbeteringen gaan over structuur en opbouw en het gevoel dat de tekst bij de lezer oproept. Het was niet gemakkelijk om bij dit essay tot een eenduidig definitieve versie te komen, Harm had uitgesproken ideeën over zijn structuur en wilde vooral vasthouden aan die opzet. In de kern vraagt iedere redactie openheid; openheid van de redacteur / lezer om het plan te herkennen en openheid van de schrijver om dat plan overdrachtelijk te maken. Voor beide denk ik een leerzame samenwerking.’

‘Ik kan een koppig persoon zijn,’ merkt Ten Napel op.

‘Dat is volgens mij niet per se een slechte kwaliteit voor een schrijver, meer een doseringskwestie. Welke delen van het stuk zijn, onomstotelijk, geschreven zoals alleen ik dat zou doen? In mijn samenwerking met Jan hield ik misschien vast aan elementen die kneedbaarder, vormbaarder waren dan ik dacht: de fragmentarische vorm, bijvoorbeeld. Maar ook Jan hield vast aan zijn ideeën en commentaar. We hebben dus wel wat moeten sparren, een goede training voor het orgaantje dat moet aanvoelen op welke manier een stuk van mij kan blijven.’

10 leugenaars, het nummer van Revisor waarin ‘Kijk uit, straks val je’ in gepubliceerd zal worden, is vanaf november verkrijgbaar. Op de website van Revisor lees je waar je het nummer kunt kopen of hoe je je op het blad kunt abonneren.