Nieuws

Siberische schemer

Medio augustus verschijnt het nieuwe nummer van Tirade met daarin het essay van Julia Khusainova. Wij vroegen Khusainova en haar begeleider Anja Sicking hoe zij inmiddels op het mentoraat terugkijken.

‘Begin maart, toen Nederland net op slot ging, begonnen Anja en ik aan het begeleidingstraject van De Nieuwe Garde. Het werd geen kroeg, maar een online afspraakje via Skype. Desondanks voelde het direct alsof we live, tegenover elkaar zittend, aan het praten waren,’ aldus Khusainova.

‘Anja pakte meteen de essentie waar het om de structuur en de helderheid van de tekst ging. Waar gaat het verhaal heen? Wat wil ik precies zeggen? Steeds wanneer we elkaar spraken, werd mijn stuk scherper en kon ik er meer verdieping in aanbrengen. En nu, na vier maanden, is het zover: het essay zal worden gepubliceerd in Tirade.

Anja Sicking en Julia Khusainova

Sicking:

‘Na het lezen van Julia Khusainova’s inzending voor Tirade hadden alle redactieleden direct het idee dat Julia, met haar Russische achtergrond, een heel eigen stem heeft. Waar lees je zinnen als: ‘Hoekige Sovjettafels waren schaamteloos gecombineerd met pluchen Italiaanse stoelen die beter op hun plek waren in een kasteel in Toscane dan in deze voormalige polikliniek.’ Aan een scherp opmerkingsvermogen ontbreekt het Julia niet. We hebben ons daarom vooral geconcentreerd op het verbeteren van de zinnen, zonder dat het eigen karakter van een Russin die in het Nederlands schrijft, verloren zou gaan. Ook voor mij een nieuwe ervaring. Soms was dat gek genoeg bijna moeilijker dan zelf schrijven. Marko van der Wal heeft ook nog naar het eindresultaat gekeken. Ik hoop dat we voldoende van de “Siberische schemer” waarmee deze tekst is gekleurd, hebben kunnen behouden.’

Benieuwd naar het essay? Het nieuwe nummer van Tirade bestel je op de website van Uitgeverij Van Oorschot.