Nieuws

Rob Perrée begeleidt Yves Saerens

Eerder deze maand gingen Yves Saerens en Rob Pérree samen aan de slag met Saerens’ essay ‘Wat het Van Gogh Museum verzwijgt over de verloofde van Vincent’.

Als gewezen verloofde van Vincent van Gogh heeft Sien Hoornik ongevraagd de geschiedenisboeken gehaald, nadat een lastercampagne tegen haar werd opgezet door zijn erfgenamen. Waarom heeft het Van Gogh Museum zich nooit onpartijdig opgesteld in deze familiekwestie? Het museum bevindt zich in een spreidstand tussen enerzijds de Vincent van Gogh stichting, vertegenwoordigd door de familie Van Gogh, en anderzijds het statuut van rijksmuseum, gesubsidieerd door de overheid. Als rijksmuseum ontvangt het Van Gogh Museum jaarlijks een subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maar, vraagt Saerens zich af, is dat vanuit het standpunt van Sien Hoornik gezien niet ongepast?

Vincent van Gogh, Zittende vrouw ('Sien') bij de kachel, 1882 (Museum Kröller-Müller Otterlo)

Vincent van Gogh, Zittende vrouw (‘Sien’) bij de kachel, 1882 (Museum Kröller-Müller)

Saerens is van opleiding criminoloog en werkt als leraar zedenleer in het secundair onderwijs. Hij debuteerde in 2016 met De dwarsligger. Vorig jaar publiceerde hij de historische roman Sien van Gogh.

Perrée is schrijver en curator met een bijzondere interesse voor mediakunst, hedendaagse Afrikaans-Amerikaanse, Afrikaanse en Caraïbische kunst. Hij werkte als redacteur voor onder andere Kunstbeeld en Tubelight en is de oprichter en hoofdredacteur van het online magazine Africanah.org.