Nieuws

Een ritje heen-en-weer naar Harlingen

Nu het aankomende nummer van Revisor naar de drukker is zijn ook de twee mentoraten die tot stand kwamen naar aanleiding van onze gezamenlijke oproep afgerond. Tijd voor een terugblik: hoe verging het mentor Daan Stoffelsen en essayist Jesse Havinga?

Stoffelsen over Havinga’s essay:

‘Jesses essay “Overzicht” had grote potentie, het was goed geschreven en had een prikkelend thema, maar er kon nog een verdieping op, en het slot was te losjes. Jesse gebruikte een interview met László Krasznahorkai over de komma als lees- en levensteken (en de punt als leugen), en ik stelde voor dat hij ook een roman van de Hongaarse Nobelprijskandidaat zou lezen. Door een scène daaruit te verwerken in het stuk, inmiddels “Door de gordijnen” geheten, en door nog een herschrijving, werd het een gelaagd, fris essay – met minder punten dan je zou verwachten.’

‘Ik kon maar lastig een slot bedenken voor mijn essay en heb uiteindelijk maar iets bedacht zodat-ie in ieder geval ingestuurd kon worden. Dat de redactie ondanks dit slappe einde potentie zag in mijn stuk is natuurlijk hartstikke leuk,’ aldus Havinga.

‘Daans eerst commentaar was meteen al gericht en behulpzaam, en toen ik in de trein op weg naar onze ontmoeting de laatste pagina’s van Satanstango van Krasznahorkai uitlas had ik meteen al een veel beter idee welke richting dit essay op moest. Een goed gekozen tip helpt enorm. Ik wist ook direct hoe ik het stuk gelaagder kon maken, het meer dan alleen een serie los-vaste passages kon laten zijn. Eén ritje heen-en-weer naar Harlingen en opeens ligt er een essay – dat is nog eens effectief redactiewerk.’

10 leugenaars, het nummer van Revisor waarin ‘Door de gordijnen’ in gepubliceerd zal worden, is vanaf november verkrijgbaar. Op de website van Revisor lees je waar je het nummer kunt kopen of hoe je je op het blad kunt abonneren.