Nieuws

Podcast Het essay aflevering 3: Carolina Trujillo

SLAA en De Nieuwe Garde presenteren: Het essay. In deze nieuwe podcast ontvangt Roos van Rijswijk iedere aflevering een gast die een bijzonder essay meeneemt. Ze praten over het gekozen stuk, essayistiek in het algemeen en eigen werk. Waarom is dit essay relevant, of belangrijk voor het werk van de gast? Wat kan het essay brengen dat andere vormen niet kunnen? Na het gesprek wordt het gekozen essay voorgelezen.

In de derde aflevering ontvangt Roos de Uruguayaans-Nederlandse schrijver en columnist Carolina Trujillo, die met haar romans politieke en sociaal-maatschappelijke problemen in Zuid-Amerika aan de kaak stelt. Trujillo debuteerde in 1991 met haar Spaanstalige roman De exilios, maremotos y lechuzas, in 2002 volgde haar Nederlandse debuut, de roman De Bastaard van Mal Abrigo waar ze de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs mee won. Hierna verschenen er nog vier Nederlandse romans, waaronder de veelgeprezen De terugkeer van Lupe García in 2009, waarvoor ze de BNG Literatuurprijs 2010 won. Trujillo studeerde scenarioschrijven aan de Filmacademie, schreef verhalen voor Hard Gras en gaf ooit Nederlands op een VMBO in Amsterdam. Sinds 2019 is ze sportcolumnist voor NRC.

Carolina Trujillo koos ‘Waarom aaien we honden en eten we varkens?’ van NRC-redacteur Derk Walters (eerder gepubliceerd onder de titel ‘Ik zie, ik zie wat ik eerst niet zag’). Een opiniestuk over het niet consumeren van dierlijke producten en het risico om als veganist over te komen als moralist. Van Rijswijk en Trujillo praten over efficiëntere manieren om op te komen voor dierenrechten, het veganisme en waarom het belangrijk is om beelden van de zuivel- en vleesindustrie te zien. Over de veganistische dochter van de Uruguayaanse voetballer Suárez, hoe literatuur en voetbal samenkomen en de gereedschapskist van de schrijver.

Luister de aflevering hieronder of via Slaacast in je favoriete podcastapp.