Nieuws

Noortje de Leij winnaar Essayprijs voor de Jonge Kunstkritiek

Vrijdag werden de winnaars voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek – stimuleringsprijzen voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlands taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst – bekendgemaakt. Noortje de Leij ontving de essayprijs: € 3.000 en een jaar lang begeleiding door een mentor.

De jury over het essay van De Leij:

‘De hoofdprijs in de categorie Essay wordt overtuigend gewonnen door Noortje de Leij, die door de jury “een ontdekking” werd genoemd. In haar essay “Sigarettenpeuk op doek. De zin en onzin van afval in de kunst” paart zij degelijk kunsthistorisch onderzoek aan originele invalshoeken. Het gebruik van afval in de kunst wordt niet bekeken vanuit tendentieuze plasticsoep-paniek, maar als spiegel van maatschappelijke en economische ontwikkelingen en zelfs als politiek wapen. Ietwat academisch – maar zo goed gedaan dat je daar weer waardering voor krijgt – neemt De Leij de lezer bij de hand langs bekende en minder bekende, goed gekozen voorbeelden. Zij heeft vat op haar onderwerp en dat is merkbaar in elke alinea. Dit essay scherpt de blik van de lezer, zowel voor de besproken kunstwerken als voor dergelijke kunst in de toekomst; uiterst knap.’

Naast de essayprijs werden ook prijzen in de categorieën Recensie en Innovatieve Kunstkritische Praktijken uitgereikt. Deze gingen naar Jorne Vriens en Boris Van den Eynden.

Lees hier meer over de genomineerden, meer over de prijs lees je op de website van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek.