Nieuws

Nieuwe Garde Lab 2017

Op maandag 19 juni 2017 organiseert De Nieuwe Garde een Labdag voor essayisten. De bedoeling is de deelnemers meer te leren over interdisciplinaire essayvormen en ze de gelegenheid te bieden hiermee te experimenteren. Aansluitend aan het dagprogramma is er een netwerkborrel voor de deelnemers, de Nieuwe Garde-mentoren en onze partners.

Programma & locatie:

10.00 – 10.30 uur: inloop
10.30 – 12.00 uur: demonstraties

  • Miriam Rasch over experimenteel schrijven
  • Lisa Reinheimer over werken met Edit This Post
  • Sonja Schulte over het integreren van audio in essays
  • Sophia Zürcher over werken met Kunstbeeld

12.00 – 13.00 uur: lunch
13.00 – 16.30 uur: workshops

  • Experimenteel schrijven (o.l.v. Miriam Rasch)
  • Gezamenlijk een essay schrijven (o.l.v. Lisa Reinheimer en Sonja van der Valk)
  • Audio in essay (o.l.v. Sonja Schulte en Leonieke van Dipten)
  • Werken vanuit een beeld (o.l.v. Sophia Zürcher)

16.30 – 17.00 uur: presentaties
17.00 – 19.00 uur: borrel

Deelname is gratis. Het programma zal in het Benno Premselahuis (Rhijnspoorplein 1 te Amsterdam) plaatsvinden.

Aanmelden

Deelnemen? Stuur dan een mail naar redactienieuwegarde@gmail.com, o.v.v. Nieuwe Garde Lab.

Let op, er is maar een beperkt aantal plaatsen voor het Lab beschikbaar, wacht niet te lang met aanmelden.

Over de sprekers/begeleiders

Miriam Rasch schrijft essays en kritieken voor onder andere De Groene Amsterdammer, De Gids, Revisor en Athenaeum.nl. In 2015 won ze de Jan Hanlo Essayprijs Klein en eind juni verschijnt haar eerste essaybundel Zwemmen in de oceaan. Ze is sinds 2012 als onderzoeker werkzaam bij het Institute of Network Cultures en doceert filosofie en mediatheorie aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam. Haar persoonlijke website is te vinden op Miriamrasch.nl.

Lisa Reinheimer heeft een achtergrond in dans- en performancewetenschappen. Ze is projectleider bij Domein voor Kunstkritiek, dansjournalist en programmamaker.

Sonja Schulte studeerde kunstgeschiedenis aan de RuG. Ze was radioredacteur bij Glasnost, recenseerde beeldende kunst voor 8WEEKLY en is een van de makers van het Handboek voor een optimistisch leven. Nu recenseert ze boeken voor Dagblad van het Noorden en schrijft ze essays en dagelijkse (audio)impressies. Ze publiceerde in/op De Optimist, ondercast, Tirade en De (internet)Gids.

Sonja van der Valk is initiatiefnemer en directeur van het Domein voor Kunstkritiek. Daarnaast is ze als docent en adviseur verbonden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij was journalist en theatercriticus, onder andere voor De Groene Amsterdammer, en hoofdredacteur van het vakblad Toneel Theatraal. Onder haar verantwoordelijkheid kwamen meerdere publicaties op het gebied van kunstkritiek tot stand, waaronder recentelijk Utopia (een samenwerkingsproject van Domein voor Kunstkritiek en het Instituut voor Netwerk Cultuur) en Cinekid MediaLab 2016: Enter the Writers (i.s.m Cinekid).

Sophia Zürcher is zelfstandig kunsthistoricus. Ze schrijft over kunst voor Het Parool en organiseert culturele activiteiten bij coöperatie TAAK. Haar stukken verschenen onder meer in Kunstbeeld, Museumtijdschrift, Boekman en Tubelight.