Nieuws

Merlijn Olnon begeleidt Pablo Kamsteeg, Kim Schoof en Lodewijk Verduin

Inmiddels is een vierde begeleidingstraject bij De Nieuwe Garde van start gegaan. Hoofdredacteur Merlijn Olnon begeleidt Pablo Kamsteeg, Kim Schoof en Lodewijk Verduin bij het herschrijven van hun essay ‘Van de drilboor en de droom’, over Ta-Nehisi Coates’ Between the World and Me.

Er is al veel gezegd en geschreven over Between the World and Me, bijvoorbeeld over de sociale en politieke realiteit achter de brief, over Coates’ schatplichtigheid aan eerdere literaire mijlpalen voor de Afro-Amerikaanse bewustwording en over diens stijl. Aan de receptie en de daadwerkelijke impact van het werk is daarentegen nog niet veel aandacht besteed. In ‘Van de drilboor en de droom’ betogen Kamsteeg, Schoof en Verduin hoe essentieel de (brief)vorm en briljante stijl van het boek zijn voor Coates’ specifieke filosofische en politieke stellingname. En dat, hoewel die persoonlijke vorm en stijl het activistische doel lijken te ondermijnen, ze dat doel uiteindelijk blijken te bekrachtigen.

Pablo Kamsteeg studeerde moderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als docent op middelbare scholen en in asielzoekerscentra. Lodewijk Verduin studeert Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en is redacteur bij De Avonden, het poëzieprogramma op vrijdagavond bij literatuurtheater Perdu. Kim Schoof studeert Nederlandse literatuur en Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en is redacteur bij deFusie.

Merlijn Olnon is oprichter en hoofdredacteur van De Nieuwe Garde en De Nederlandse Boekengids, oud-redacteur van De Gids en werkt bij Athenaeum Boekhandel.