Nieuws

Martien Bos begeleidt Maria Kager

Een nieuw mentoraat! Martien Bos begeleidt Maria Kager bij het herschrijven van haar essay ‘Mijn grootvader en James Joyce. Over de kunst van het kapotlezen’.

In het stukt onderzoekt Kager of ze haar grootvader – een amateur Joyce-liefhebber – in de steek gelaten heeft door te zijn opgegaan in de kring van Joyceans, de literatuurwetenschappers die het werk van de Ierse schrijver steeds grondiger hebben uitgespit maar daardoor ook drempels opgeworpen hebben voor de gewone lezer. Kager vraagt zich af of de deskundigen het met hun zeer gespecialiseerde literatuurbenaderingen bij het verkeerde eind hebben. En, zo ja, hoe zou je Joyce (en literatuur in het algemeen) dan wél moeten lezen? Hoe geef je je kennis en levenservaring aan anderen, aan de nieuwe generatie, door?

Martien Bos & Maria Kager

Kager studeerde literatuurwetenschappen in Amsterdam en promoveerde aan Rutgers University in de Verenigde Staten. In het Engels schreef ze een grote hoeveelheid wetenschappelijke artikelen over, onder anderen, James Joyce, Samuel Beckett en Vladimir Nabokov. Daarnaast schrijft ze essays en verhalen in het Nederlands, en werkt ze aan haar debuutroman.

Bos werkt als redacteur, docent Nederlands en als illustrator. Hij zat in de redactie van Nymph en is tegenwoordig redacteur van het digitale literatuurplatform De Optimist, daarnaast maakt hij onderdeel uit van De Nieuwe Garde-redactie. Bos volgde een schrijftraject bij Perdu, publiceerde verhalen bij verschillende bladen (De Titaan, Extaze, De Optimist) en het essay ‘Angst voor iedereen’, over de rol van existentiële angst in kunst.