Nieuws

Marte Schallenberg mentor van Elisabeth Elegeert

Eind vorig jaar begonnen Marte Schallenberg en Elisabeth Elegeert aan een mentoraat. Schallenberg begeleidt Elegeert bij het herschrijven van haar essay over huizen.

Geen enkel gebouw is ooit helemaal gebouwd, dat weet iedereen. Maar dat geen enkel mens onveranderd naar buiten gaat, daar staan we zelden bij stil. Niet alleen tijd, maar ook een ruimte verandert ons. Daarover schrijft Elegeert, het wordt een essay over de kracht van huizen, over wat ze met ons doen.

Als architecte werkt ze voornamelijk rond het herbestemmen van gebouwen, en als schrijfster doet ze eigenlijk precies hetzelfde. Ze onderzoekt, denkt na over mogelijkheden, maakt nota’s: over het oude huis van de burgemeester, over de lege wulk op het strand die haar intrigeert. Ze noemt het resultaat een narratief, geen verhaal. Het narratief situeert zich tussen analyse en verbeelding, non-fictie en fictie. Zoals iedere waarneming? Inderdaad, maar het percentage verbeelding ligt wel hoger dan gewoonlijk

Elegeert won een aantal prijzen zoals de verhalenwedstrijd op de Antwerpse boekenbeurs, de Canvas-televisieprijs, de reisverhalenwedstrijd van de krant De Standaard. Haar debuut Werfverslagen wordt binnenkort gepubliceerd bij uitgeverij Karaat. Op haar instagram account @fictionfollowsform vind je nog teksten.

Schallenberg studeerde Literatuurwetenschap en werkte als redacteur voor diverse tijdschriften. Sinds 2014 is ze betrokken bij Hard//hoofd, waar ze enige tijd chef tekstredactie was en nu auteurs begeleidt als eindredacteur. Ze is werkzaam als uitgever bij een medische uitgeverij.