Nieuws

Lotte Lentes mentor van Lotte Brown

Het mentoraat naar aanleiding van onze gezamenlijke oproep met De Revisor is van start gegaan! Lotte Lentes begeleidt Lotte Brown bij het herwerken van haar ‘Het krijsen van de bossen’, een essay dat start met de ontmoeting tussen de Noors-Ierse Una Hamilton Helle en Brown die in België geboren werd.

Hamilton Helle legt aan Brown haar project Becoming The Forest uit dat gaat over de invloed van landschap op mensen, creatie, kunst. Black Metal. Ze vertelt aan Brown hoe zij de geest van haar thuisland, Noorwegen, ervaart. Wanneer ook Brown later weg is uit haar thuisland België en schrijft in een huis in de Amerikaanse bergen ervaart ze een bepaald soort invloed van de omgeving. Op haarzelf en op wat ze maakt. Terug in het vlakke België is er een soort weerstand. En een verlangen. Ook zijn er vragen. Kan je plaatsen verliezen? En waarom laten we het gesprek over grond, plaats, heimat en eigenheid vooral over aan rechts?

Lotte Brown, Het krijsen van de bossen

Brown maakt en presenteert teksten in uiteenlopende vormen. Ze werkt als onderzoeker, schrijver en denker voor kenniscentra en kunsthuizen. De laatste jaren werkte ze hoofdzakelijk rond diversiteit in opdracht van Kenniscentrum Vlaamse Steden. Verhalen, gedichten en interviews werden onder andere gepubliceerd in Deus Ex Machina, publicaties van artistiek huis Het Bos, H art Magazine en Becoming The Forest, een internationale publicatie waarin ze samen met Hamilton Helle kijkt naar landschap en de plantenwereld vanuit het perspectief van black metal. En andersom.

Lentes schrijft proza en werkte onder andere voor Das Magazin en het Vlaamse theatergezelschap NTGent. In 2015 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook, de novelle De jongen, het stof, dat in 2017 samen met een aantal korte verhalen en essays werd gebundeld onder de titel Een tweede keer kijken. Lotte werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers uit zes Europese landen. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman die zal verschijnen bij Uitgeverij Cossee. Haar chapbook verscheen in het najaar van 2020 in Spaanse vertaling bij uitgeverij Lengua de Trapo.