Nieuws

Lisa Doeland mentor van Joeri Verbesselt

Lisa Doeland begeleidt Joeri Verbesselt bij het herschrijven van zijn ‘Dystopisch optimisme tegen het Misantropoceen’, een essay over een impasse in onze toekomstverbeelding. Volgens Verbesselt worden we overspoeld door hyperfuturistische demonstraties van het optimistische geloof in wetenschappelijke vooruitgang en, tegelijkertijd, dystopische visioenen van de Apocalyps. Kunnen we, vraagt hij zich in zijn essay af, dystopie en optimisme samen denken en ons zo wapenen tegen Het Einde?

Lisa Doeland en Joeri Verbesselt

Verbesselt is een kannibaal: hij slokt zijn culturele omgeving op, analyseert en verteert ze, en scheidt dan zijn eigen ding uit: in audiovisuele vorm of als tekst.

Doeland is programmamaker en filosoof. Ze schrijft met enige regelmaat opiniestukken en essays over afval, vervuiling, het antropoceen en andere pijnlijke kwesties. Daarnaast werkt ze aan een proefschrift over de spookachtigheid van afval. Onlangs verscheen Onszelf voorbij. Kijken naar wat we liever niet zien, een filosofische triptiek die ze samen met filosofen Naomi Jacobs en Elize de Mul schreef.