Nieuws

Kiki Coumans mentor van Maarten Buser

Het vijfde mentoraat van De Nieuwe Garde is van start. Vertaler en redacteur Kiki Coumans begeleidt Maarten Buser bij het herschrijven van zijn essay over Martinus Nijhoff: ‘God heeft ons in een vreemde weerld gezet’.

Was Martinus Nijhoff een Engelsman of Amerikaan geweest, dan was dit jaar De wandelaar the 100th Anniversary Edition verschenen. Buser grijpt dit jubileum aan om Nijhoffs debuut weer onder de aandacht te brengen. Wat is er nog altijd fris aan de bundel en wat is er juist gedateerd? Vraagt Buser zich af. Hij staat daarbij stil bij wat Robert Anker, een tegenstander van De wandelaar, erover zegt. Daarnaast snijdt hij de (neurotische?) combinatie van levensangst en vormvastheid in de gedichten aan, en gaat in op hedendaags werk dat verwant is aan Nijhoff, zoals de schilderijen van Edward Hopper en de film Ferris Bueller’s Day Off.

Maarten Buser studeerde Nederlandse taal en cultuur, en letterkunde. Hij schrijft voor verschillende media over poëzie, kunst en popmuziek. Gedichten en essays van hem werden gepubliceerd in onder meer Het Liegend Konijn, De Revisor en Liter. In januari 2016 verscheen zijn eerste gedichtenbundel Club Brancuzzi bij uitgeverij Koppernik.

Kiki Coumans studeerde Nederlandse en Franse letterkunde in Amsterdam en Parijs en vertaalt sinds vijftien jaar Franse literatuur. Daarnaast geeft ze les aan de VertalersVakschool, schrijft ze essays over literatuur en vertalen en is ze redacteur en recensent van poëzietijdschrift Awater.