Nieuws

Karin Lachmising begeleidt Rahina Hassankhan

Een nieuw traject in het kader van onze samenwerking met De Tank: onder begeleiding van Karin Lachmising werkt Rahina Hassankhan aan een essay over transgenerationeel trauma.

‘Onze grootouders en overgrootouders leefden onder het juk van de kolonisator. Het trauma van het slavernijverleden en de uitbuiting van contractarbeiders werkt door in lichaam en geest,’ aldus Hassankhan.

‘Niet verwerkte trauma’s worden van generatie op generatie doorgeven. Dit transgenerationeel trauma betekent dat de jongere generatie een hogere kans heeft op depressie, angst, emotionele problemen en slaapstoornissen. Verder blijkt dat de omgeving en ervaringen epigenetische veranderingen kunnen veroorzaken in het celgeheugen. Dit heeft effect op de gezondheid, ook van de (klein)kinderen. Is het onafwendbaar dat we zo lang blijven rondsjouwen met deze zwaarte in ons leven?

In mijn essay tast ik de zwaarte af en in mijn zoektocht naar heling en genezing laat ik me inspireren door de tekst van Ahmad Kathrada, Zuid-Afrikaans politicus en activist tegen de apartheid. “We zijn geen slachtoffers. Wij staan voor de triomf van de menselijke kracht, van wijsheid, van karakter en geest tegenover het beperkte verstand en kleingeestigheid. De triomf van moed en vastberadenheid boven menselijke breekbaarheid en zwakheid.”‘ (vertaling citaat door Karin Lachmising)

Rahina Hassankhan en Karin Lachmising

Hassankhan is trainer, systemische lichaamscoach en begeleider van familieopstellingen. Naast haar werk in diverse maatschappelijke instellingen zat ze een aantal jaar in de redactie van de Surinaamse feministische vrouwenkrant Ashanti en publiceerde het boekje Al is hij zo zwart als roet…. Na de masterclasses van De Tank waagt ze zich nu aan een essay.

Lachmising is dichter en schrijver. In haar dichtbundels , essays en theaterteksten geeft ze stem aan maatschappelijke onderwerpen en sociale verhoudingen. Ze zet zich in voor het bespreekbaar maken van schurende onderwerpen in de maatschappij, zowel als panellist, moderator en als projectleider bij Critical Mass. Daarnaast organiseert ze schrijfworkshops op aanvraag en maakt ze deel uit van de groep Vlaamse en Nederlandse Klimaatdichters die met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld strijden.

De Tank is een BIPOC redactietank/denktank die beoogt de hiaten met betrekking tot diversiteit in de letteren op te vullen en institutioneel racisme in de letterensector aan te pakken.