Nieuws

Johannes De Breuker en Virginie Platteau begeleiden Tessa Vannieuwenhuyze

Eind januari ging er een nieuw traject van start: rekto:verso-redacteuren Johannes De Breuker en Virginie Platteau begeleiden Tessa Vannieuwenhuyze bij het herschrijven van haar essay ‘De dood van het gedwee percipiëren: ogen en snaveltjes wagenwijd open’.

‘De dood van het gedwee percipiëren’ gaat over de steeds grotere rol voor de toeschouwer tijdens nagesprekken, try-outs en reflectiemomenten in de podiumkunsten. Deze momenten huisvesten een soort publieksdramaturgie, voorbij de klassieke interpretatie, die onderbelicht is en in een grotere context van publieksactivering inschuift. Vannieuwenhuyze zet vraagtekens bij deze alomtegenwoordigheid van het publiek en houdt een pleidooi tegen de heersende druk om altijd en overal geopinieerd over te zijn.

Vannieuwenhuyze studeerde theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent. Ze schrijft en is werkzaam als dramaturge. In die hoedanigheid werkte onder meer mee aan Aïda Gabriëls’ I AM THE ENEMY YOU KILLED, MY FRIEND, een soundscape choreografie voor twee dansers, camera en percussionist. Daarnaast interviewt ze artiesten over hun werk en omgeving voor het online magazine This Surrounding Us All.

De Breuker is freelance film- en muziekjournalist. Hij studeerde Taal- en Letterkunde en Filmstudies. Hij is een van de kernredacteuren van rekto:verso en redacteur bij De Nieuwe Garde.

Virginie Platteau studeerde Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde in Leuven en Oxford en journalistiek in Louvain-la-Neuve. Ze gaf jarenlang les in Brussel en is nu freelance cultuurjournaliste, redacteur van rekto:verso en coördinator van Folio, de koepel van literaire, culturele en erfgoedtijdschriften. Daarnaast geeft ze ook lezingen over kunst en stilte.