Nieuws

Jan van Mersbergen begeleidt Martijn Lindeboom

Het eerste traject in het kader van onze gezamenlijke oproep met De Revisor is van start! Jan van Mersbergen begeleidt Martijn Lindeboom bij het herschrijven van zijn essay ‘Fantasy is geen literatuur, behalve wanneer het dat wel is’.

Lindeboom:

‘Fantasy wordt in het Nederlandse taalgebied doorgaans puur als lectuur gezien. En natuurlijk is een groot deel dat ook. Maar fantasy is bijzonder in die zin dat het niet één genre is, maar alle genres. Binnen fantasy komen alle thema’s, stromingen, (sub)genres en niveaus van kwaliteit voor. Veel fantasy – zeker de populairste subgenres, zoals epische fantasy, dystopie en sciencefiction – leunt sterk op spanning, sensatie, actie en drama. Maar in diezelfde subgenres bestaan ook werken die duidelijke kenmerken hebben van wat we in Nederland ‘hoge literatuur’ noemen. Welke boeken en verhalen als fantasy of literatuur aangeduid worden, hangt heel erg af van de perceptie van de beoordelaar.’

Lindeboom is schrijver van fantasy en sciencefiction en heeft zich jaren ingezet voor de promotie van de fantastische genres in de Lage Landen. Samen met Debbie van der Zande schreef hij Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? voor de Schrijfbibliotheek van Atlas-Contact, voor Luitingh-Sijthoff stelde hij de bundel Halloween Horror Verhalen samen en er zijn zo’n tachtig van zijn verhalen verschenen in tijdschriften, bundels en boeken. Hij is groot voorstander van genremenging en het stimuleren van de kwaliteit van het Nederlandstalige fantastische genre.

Van Mersbergen schreef negen romans, een novelle, een verboeking en onder pseudoniem twee thrillers. Op stapel staat een derde thriller. Zijn werk is vertaald in negen talen. Hij publiceerde verhalen in diverse tijdschriften en schrijft columns en artikelen voor kranten en weekbladen. Sinds 2010 is hij redactielid van De Revisor.

 

De gezamenlijke oproep met De Revisor werd mede mogelijk gemaakt door het Lucas-Ooms Fonds.