Nieuws

Jan Postma begeleidt Rocher Koendjbiharie

Eind juni ging Rocher Koendjbiharie onder begeleiding van Jan Postma aan de slag met een essay over zijn vader. ‘Het essay gaat over hem en zijn verhaal als migrant. Hij is geboren in Suriname, leefde daar in armoede en kwam op zijn zeventiende als de enige van zijn familie naar Nederland in de hoop hier een betere toekomst te vinden,’ zegt Koendjbiharie.

‘Mijn vader probeerde zijn weg te vinden in een vreemd land wiens inwoners neerkeken op iedereen met een niet-witte huidskleur. Na jaren hard werken en emotionele eenzaamheid was hij in staat om enkele zussen en zijn moeder ook naar Nederland te halen. Zijn vader was inmiddels overleden in Suriname, hij heeft nooit afscheid van hem kunnen nemen. In Nederland ontmoette hij mijn moeder bij de organisatie waar hij vandaag de dag nog steeds werkt. Een jaar na hun ontmoeten werd ik geboren en twee jaar later mijn jongere zusje. Het verhaal van mijn vader is bijzonder. Hij behoort tot de twice migrant groep, een diaspora van een diaspora, en draagt de migratieverhalen van onze voorouders in zich, die geleden hebben onder de nalatenschap van de slavernij. Het belang van dit essay ligt in het feit dat migrantenverhalen nog steeds te weinig gedeeld worden en dat deze verhalen onderling ook veel van elkaar verschillen. Als we spreken over de dekolonisatie van de samenleving, dan zullen we de unieke verhalen van migranten moeten delen en hun stemmen versterken.’

Mentoraat Rocher Koendjbiharie en Jan Postma

Koendjbiharie is schrijver, spreker en publicist. Hij is hoofdredacteur van Expreszo.nl en heeft daarnaast publicaties in verschillende media op zijn naam staan, zoals zoals Lilith Magazine, De Correspondent en Nrc.nl. Daarnaast is hij meerdere malen te gast geweest bij media zoals FunX, Met Het Oog Op Morgen, BNNVARA en meer. Koendjbiharie focust in zijn stukken op identiteitsvraagstukken, mensenrechten en thema’s die in het maatschappelijk debat spelen.

Postma is essayist en redacteur bij weekblad De Groene Amsterdammer. Eerder deze maand verscheen zijn tweede bundel Is dit alles? bij uitgeverij Das Mag. Hij woont in Rotterdam.

Dit begeleidingstraject kwam tot stand in samenwerking met Dipsaus.