Nieuws

Het vinden van de juiste toon en structuur

Vorig jaar gingen Richard Jongeneelen en Ferdinand Lankamp samen aan de slag met Jongeneelens essay ‘Oorlogstoerisme’. In mei wordt het herwerkte essay als ‘Instagraf. Duister toerisme in Krakau’ gepubliceerd bij De Optimist. Wij vroegen mentor en auteur hoe het begeleidingstraject verlopen is.

‘Ik heb het al bij meerdere essays meegemaakt: de schrijver heeft een heel sterk onderwerp, dat alleen wat vaag omlijnd is. Dat gold aan het begin van dit traject ook voor Richard,’ aldus Lankamp.

‘We hebben lang en goed gesproken over de mogelijkheden die er waren om zijn onderwerp, oorlogstoerisme, aan te scherpen, en uiteindelijk kwam hij zelf met een stortvloed aan goede ideeën om oorlogstoerisme een verdiepende maar ook originele manier in een essay te verwerken. Het resultaat: een schitterend essay, dat binnenkort bij De Optimist te bewonderen is.’

Jongeneelen over het mentoraat:

‘Oorlogstoerisme in Krakau voelde in het begin als onderwerp wat eenzijdig en breed aan. Nadat ik las over het project Yolocaust van Shahak Shapira, kwam ik uit bij de term ‘dark tourism’ of duister toerisme. Het gaf mijn schrijfproces meer richting. Zijn satirische werk kon ik al vrij snel linken aan mijn eigen research, al hou ik niet van zijn moraliserende en veroordelende toon. Kijken naar zijn werk was van nut omdat ik niet op een droge manier verslag wilde doen, maar kritisch in vraag wilde stellen wat de grenzen kunnen zijn van duister toerisme. Uitvissen hoe Shapira met humor beladen onderwerpen benadert, hielp me bij het vinden van de juiste toon en structuur. Via een Ted Talk stuitte ik pas later op het werk van de Roemeense Professor en Toerisme expert Dorina Buda. Haar onderzoek naar onbewuste drijfveren bij toeristen hielp bij de inhoudelijke aanscherping.

Met Ferdinand sparren over de verschillende invalshoeken werkte erg goed. De man is een wandelend geschiedenisboek, maar dacht ook scherp mee over de toon van het essay. Door de invloed van Shapira werd die licht satirisch, maar Ferdinand hielp me om ook een zekere neutraliteit te bewaken.’