Nieuws

Gawie Keyser mentor van George Vermij

Deze zomer ging Gawie Keyser aan de slag met George Vermij. Keyser begeleidt Vermij bij het herschrijven van diens essay ‘Speelse sleur’.

Vermijs stuk gaat over video games. Zijn uitgangspunt is dat computerspelletjes ondanks de belofte van ontsnapping eigenlijk gevangen zitten in een gestandaardiseerde format. Maar er zijn ontwikkelaars die op speelse wijze kritiek leveren op de routinematigheid van games, zo laat Vermij zien. Ze doen dat door zich in hun games te richten op de sleur van kantoorwerk en een link te leggen met terugkerende mechanismen.

Vermij is een kunsthistoricus met een ongeneeslijke filmverslaving. Hij studeerde kunstgeschiedenis en politicologie aan de Universiteit Leiden en is een culturele alleseter met een kritische en nieuwsgierige blik. Hij heeft geschreven voor 8WEEKLY, Tubelight en ArchiNed en werkt nu als criticus voor Schokkend Nieuws, Metropolis M en Frameland.

Keyser is filmcriticus voor De Groene Amsterdammer en radiomaker voor Omroep HUMAN. Daarnaast geeft hij masterclasses over kunstkritiek en filosofie en werkt hij als beeldwetenschapper voor het Instituut voor de Maatschappelijke Verbeelding (IVMV).