Nieuws

Ferdinand Lankamp begeleidt Ron Vaessen

Vorige week ging het derde begeleidingstraject bij De Nieuwe Garde van start. We vonden redacteur en schrijver Ferdinand Lankamp bereid om Ron Vaessen te ondersteunen bij het werk aan zijn essay ‘Spiegeltje aan de wand, wie is de slechtste in het land?’.

In dit essay onderzoekt Vaessen de rafelranden van een menselijke denkfout. Hoe kan het dat we de ander in onze gedachten aan de schandpaal nagelen en ons tegelijkertijd wel suf rationaliseren om ons eigen gedrag te excuseren. Daar zit een psychologisch mechanisme achter, de attributiefout. Is die attributiefout een inherent menselijke eigenschap, of is het een (westerse) constructie? Zo vraagt Vaessen zich in zijn essay af. En, in het laatste geval, kunnen en moeten we die fout dan corrigeren?

Ron Vaessen studeerde rechten in Tilburg en ICT & Media Design in Eindhoven. Nu is hij redacteur bij het Tilburgse universiteitsblad Univers. Ook draagt hij geregeld bij aan hard//hoofd. Incidenteel oefent hij zich in het schrijven van korte verhalen en poëzie.

Ferdinand Lankamp is historicus en werkt als freelance redacteur en schrijver. Daarnaast is hij redacteur bij De Optimist en een van de boekredacteuren bij weblog CLEEFT.