Nieuws

Erik Lindner mentor van Tommy van Avermaete & Fyke Goorden

Eind vorig jaar gingen Tommy van Avermaete en Fyke Goorden aan de slag met Terras-redacteur Erik Lindner. Lindner begeleidt ze bij het schrijven van hun essay ‘Biograaf gevraagd. De (on)mogelijkheden van een biografie van Jacq Vogelaar’.

Verdient Jacq Vogelaar (1944-2013) een biografie? In zekere zin is dat wel het laatste wat je hem zou toewensen. De Nederlandse literatuur kent weinig auteurs die autonomer te werk gingen dan hij. Zijn literair werk is bepaald niet terug te voeren op zijn leven, en als criticus en essayist benadrukte hij het primaat van het talige materiaal over al dan niet biografisch geïnspireerde verhaalinhoud. In de (summiere) secundaire literatuur over Vogelaar is de biografische invalshoek dan ook zo goed als afwezig. Maar een biografie kan meer zijn dan een terugvertaling van het werk naar het leven. Een biografie van Vogelaar zou in de eerste plaats een biografie van een schrijverschap zijn. Zijn koers gold in zijn tijd al eigenzinnig, maar bekeken vanuit het literaire landschap van vandaag lijkt het definitief een mogelijkheid die tot het verleden behoort.

Van Avermaete schrijft essays over literatuur, hij is redacteur bij Terras en het literaire tijdschrift SKUT. Hij publiceerde essays in Terras, Deus ex Machina, rekto:verso en BLIK. Samen met Fyke Goorden bereidt hij een biografie van Jacq Vogelaar voor. Daarnaast is hij samensteller van de essaybundel Door de schaduwen bestormd, die reflecties bevat op de controverse rond Luceberts oorlogsjaren. Die bundel verschijnt in april 2019 bij Uitgeverij Oevers.

Goorden studeerde Literatuurwetenschap in Leiden en Leuven. Hij werkte vervolgens voor de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, was een van de oprichters van onlineliteratuurplatform SKUT en schreef onder andere over de reacties op de onthullingen over Luceberts oorlogsverleden. Samen met Tommy van Avermaete bereidt hij een biografie van Jacq Vogelaar voor. Daarnaast is hij redacteur van tijdschrift Terras.

Lindner is dichter. Hij was redacteur van Revisor en is oprichter van tijdschrift Terras. Bij Van Oorschot verscheen in 2018 zijn zesde dichtbundel Zog. Matthes & Seitz Berlin Verlag publiceerde in 2013 Nach Akedia, een keuze uit zijn eerste vier dichtbundels in vertaling van Rosemarie Still. Hetzelfde jaar verscheen Lindners eerste roman Naar Whitebridge bij De Bezige Bij. Hij is adviseur van de Jan van Eyck Academie.