Nieuws

Een onverwacht essay

Eind vorig jaar startte Elisabeth Elegeert aan een mentoraat onder begeleiding van Marte Schallenberg, eerder deze maand verscheen Elegeerts essay ‘Over wulken en burgemeesters’ op Hard//hoofd. Hoe kijken beiden inmiddels terug op het begeleidingstraject?

‘De eerste keer dat Marte en ik elkaar spraken, zaten we in De Heilige Boontjes in Rotterdam: het was een ideeën-match. We spraken dezelfde taal. Ik zou een essay schrijven over Het huizen, en zij wou het concreet,’ zegt Elegeert.

‘Voor onze tweede afspraak kwam Marte naar Mechelen, naar het huis van de Burgemeester. Er lag ook een wulk op de tafel. We hadden het over tweedehands wonen, als heremietkreeft in de schelp van een ander, als architect in het huis van de burgemeester. We dwaalden al pratend door kamers en gangen.

Onze derde afspraak was Op Het Dak in Rotterdam bij een thee, zo vol kruiden dat het een vijver leek. En die even koud werd, want er was weer veel te bespreken en na te lezen. Wat is wonen? Gaat het om intimiteit? Wat koop je als je een huis koopt? Hoe zit het in Vlaanderen, hoe in Nederland? Wat is leven? Het was een boeiende samenwerking, die resulteerde in een onverwacht essay.’

elisabeth elegeert, marte schallenberg, hard hoofd

‘De samenwerking met Elisabeth heb ik als waardevol en inspirerend ervaren,’ merkt Schallenberg op haar beurt op.

‘Bijzonder om zomaar aan iemand gekoppeld te worden en vanaf de eerste ontmoeting een verwantschap te merken en te voelen dat je elkaar begrijpt.

Ik vind dat Elisabeth erg mooi schrijft, raak observeert en reflecteert. Met veel plezier heb ik dan ook samen met haar naar haar teksten gekeken, haar ideeën verkend en gekeken naar het vormgeven ervan. Het project en de samenwerking heeft ons denk ik allebei veel geleerd; en ik ben dankbaar dat ik Elisabeth op deze manier heb leren kennen.’

Benieuwd naar ‘Over wulken en burgemeesters’? Je leest het volledige essay op de website van Hard//hoofd.