Nieuws

De Revisor en DNG zoeken essays over literatuur en landschap

Een nieuwe gezamenlijke oproep! Voor hun herfstnummer is literair tijdschrift De Revisor op zoek naar essays rondom het thema literatuur en landschap. Stuur je essay in bij De Nieuwe Garde en maak kans op publicatie.

Over het nummer

Literatuur is niet zelden gebonden aan een locatie: een verhaal heeft een plek nodig, net zoals een schrijver geboortegrond draagt. Taal is ingebed in een omgeving: een kamer, een gebouw, een landschap – en daar is het uitgangspunt van De Revisor 30: Literatuur en landschap. Wat doen de bergen voor het drama, en de polder voor de scène, hoe beïnvloedt het uitzicht de taal? Hoe verandert de literatuur het landschap, kan het de kunst verruimen of juist inkaderen? In proza, poëzie en essay onderzoekt en illustreert De Revisor deze verhoudingen.

Revisor en De Nieuwe Garde - Gezamenlijke oproep Literatuur en landschap

Inzenden

Stuur je essay van maximaal 2.000 woorden uiterlijk 15 juli in via ons inzendformulier (kies bij beoogd tijdschrift/platform voor De Revisor) en maak kans op een mentoraat bij De Nieuwe Garde en publicatie in een van Nederlands bekendste literaire tijdschriften!

Over De Revisor

De Revisor heeft nog altijd dezelfde grondslagen als bij oprichting in 1974 door Dirk Ayelt Kooiman en Thomas Graftdijk: het scherpe oog voor kwaliteit bij gevorderde en beginnende schrijvers (ooit debuteerden, onder vele anderen, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése en A.F.Th. van der Heijden er), de smaak voor stijl veeleer dan voor boodschap en voor kwaliteit veeleer dan voor vorm en marketing, de strenge helpende hand die goede literatuur beter maakt, de sterke wil in de Nederlandse literatuur het beste podium voor proza, poëzie en het persoonlijk literaire essay te zijn.

Sinds 2010, onder een nieuwe redactie (Gustaaf Peek, Jan van Mersbergen, Erik Lindner en Daan Stoffelsen, Bart Koubaa trad in 2012 toe), kregen die principes vorm in twee halfjaarboeken per jaar, die een strenge selectie mogelijk maken, en een wekelijks of tweewekelijks met oorspronkelijk materiaal aangevulde website. Inmiddels verschijnt De Revisor viermaal per jaar.

De redactie van De Revisor bestaat momenteel uit Thomas Heerma van Voss, Maureen Ghazal, Bernke Klein Zandvoort en Daan Stoffelsen.

Deze oproep wordt mede mogelijk gemaakt door het Lucas-Ooms Fonds.