Nieuws

Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is

Vorige week verscheen het nieuwe nummer van De Revisor met daarin Martijn Lindebooms essay ‘Fantasy is geen literatuur, behalve wanneer het dat wel is’. Lindeboom en zijn mentor Jan van Mersbergen blikken terug op het mentoraat.

‘Ik ben een enorm voorstander van redactie, ik vind het zelfs een onmisbaar onderdeel van schrijven en publiceren, maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is,’ merkt Lindeboom op.

‘De verschillende rondes met Jan hebben me uitgedaagd om voor mijzelf nog duidelijker te krijgen wat fantasy en literatuur nou precies zijn en hoe ik dat onder woorden kon brengen. Het was interessant om te merken hoe onze meningen uiteen liepen, terwijl we toch ook dicht bij elkaar kwamen. Een intensieve wisselwerking, waar ik veel van heb geleerd. Ik ben zeer benieuwd naar de reacties op het eindresultaat.’

martijn lindeboom, jan van mersbergen, de revisor

Van Mersbergen:

‘In een mapje met alleen een nummer als titel (23) staan alle bijdragen voor revisor nummer 23, waaronder de verschillende versies van Martijn. Van zijn documenten, steeds herzien en aangevuld, staan er zeven versies netjes onder elkaar. Martijn heeft heel serieus herschreven. Vanaf de eerste versie hebben we gezocht naar samenhang tussen literatuur en fantasy, en ook naar de verschillen. Voor mij is schrijven vooral beeldende kunst, en literatuur bij uitstek. Fantasy roept veel beelden op, maar heeft – en dat was mijn aanname – ook escapisme in zich, want waarom een fantasiewereld scheppen als de wereld waarin we leven voor voldoende schrijnende, troostende liefdevolle beelden kan zorgen? Martijn heeft een andere visie op hoe breed de genres zijn. Het gesprek was steeds open en boeiend, en het heeft geleid tot dit geslaagde essay.’

Lees hier alvast de eerste alinea’s van het essay. Op de website van De Revisor kun je het nieuwe nummer aanschaffen en je op het tijdschrift abonneren.