Nieuws

Daan Stoffelsen mentor van Jesse Havinga

In het kader van de gezamenlijke oproep van Revisor en De Nieuwe Garde begeleidt Daan Stoffelsen Jesse Havinga bij het herschrijven van zijn essay ‘Overzicht’. Havinga schrijft in zijn essay over László Krasznahorkai en de punt als het meest leugenachtige leesteken.

‘[H]ij zegt, lees ik, dat we allemaal een zin hebben, een zin voor iedereen – voor ieder één – en we zijn allemaal op zoek naar deze ene zin, waarin we met een beetje geluk de mogelijkheid vinden om iets te zeggen, en bovendien, en dit hoort nog bij deze gedachte, is de punt (ons meest universele leesteken, gok ik) daarom een leugen, zegt hij, of in ieder geval kunstmatig, nep, omdat we haast nooit praten in korte, begrensde zinnen, maar eerder onze zinnen als pioniers de ruimte in sturen, zoekend en onzeker, of misschien nog liever zijn het mistvlagen, traag dwalend en ongrijpbaar. Dit laatste stel ik me zo voor, ik ga aan de haal met Krasznahorkai’s zin.’

Havinga legt op dit moment de laatste hand aan zijn studie filosofie in Groningen en is net begonnen als docent in het secundair onderwijs. In zijn scriptie betoogt hij dat de ideeën van de Franse filosoof Bruno Latour een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de discussie omtrent lastige maatschappelijke kwesties als post-truthpolitiek en klimaatscepticisme. Havinga is enkele jaren actief geweest als muziekjournalist voor de lokale afdeling van 3voor12 en schrijft graag stukjes over de rampzalige wedstrijden van zijn voetbalteam.

Stoffelsen is redacteur van Revisor sinds 2010, freelance recensent en coördinator van de website van Athenaeum Boekhandel, Athenaeum.nl. Zijn essay ‘Waarschuwingen, ravijnen en ziekenhuisgebouwen’ werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2013.