Nieuws

Daan Stoffelsen begeleidt René Kooiker

Onlangs gingen René Kooiker en Daan Stoffelsen aan de slag met Kooikers essay ‘De literatuurfabriek’. Als student in de VS zag Kooiker vele vrienden cursussen creative writing volgen en las hij boeken en kritieken over MFA-programma’s. Ook had iedereen het over de serie Girls, waar hoofdpersoon Hanna Horvath aan haar ouders verklaart dat ze misschien wel ’the voice of my generation is’, of in elk geval ‘a voice, of a generation’. Wat, zo vroeg hij zich af, moet je doen om de stem van je generatie te worden? Ben je dat gewoon, of valt dat te onwikkelen?

Steeds wanneer hij weer even in Nederland is, ziet hij een groeiend aantal cursussen en opleidingen om te leren schrijven, naast trajecten om talent te scouten en te ontwikkelen, zoals Write Now! en het Das Mag-zomerkamp. Maar een vergelijkbare discussie over de spanningen inherent aan schrijfonderwijs ontbreekt hier grotendeels. In zijn essay vraagt Kooiker zich af hoe Nederlandse schrijvers en schrijfdocenten de spanning tussen ambacht en talent, genie en studie beleven. Als een relatieve buitenstaander doet hij verslag van zijn zoektocht naar de veranderingen in de Nederlandse literaire wereld, en hoe deze begrepen kunnen worden door de lens van creative writing.

Kooiker behaalde zijn bachelordiploma in Engels en Frans aan Amherst College in de VS en bracht een semester door aan de Université Paris-VIII. Dit jaar gaat hij terug naar Parijs om zich aan de ENS te verdiepen in de Franse filosofie. Ondertussen werkt hij aan een artikel over Swing Time van Zadie Smith en bereidt hij zich voor op een promotietraject in de VS.

Stoffelsen is redacteur van Revisor sinds 2010, freelance recensent en coördinator van de website van Athenaeum Boekhandel, Athenaeum.nl. Daarnaast is hij lid van de jury van de BookSpot-literatuurprijs. Zijn essay ‘Waarschuwingen, ravijnen en ziekenhuisgebouwen’ werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2013.