Nieuws

Bernke Klein Zandvoort mentor van Natasja van Loon

Een paar weken geleden ging het tweede mentoraat in het kader van onze gezamenlijke oproep met De Revisor van start. Natasja van Loon en Bernke Klein Zandvoort zijn aan de slag met Van Loons essay ‘Fantasy is meer dan escapisme’.

Het is een ongeschreven wet: in tijden van voorspoed lezen mensen het liefst realistische romans, terwijl in turbulente tijden de behoefte aan escapistische literatuur toeneemt. Daar zit een ijzeren logica achter die zelfverklarend is. Het is ook duidelijk in welke tijden we nu leven – maar toch lijkt met name Nederlandse literatuur moeite te hebben met de terugkeer van escapisme. Van Loon is een zelfverklaarde escapist die op de middelbare school non-stop Tolkien las. In dit essay onderzoekt ze wat ervoor nodig is om genreliteratuur ook in Nederland op te stuwen in de vaart der volkeren.

Klein Zandvoort schrijft poëzie en essays. Sinds 2017 is ze poëzieredacteur bij De Revisor. Haar tweede dichtbundel, Veldwerk, verschijnt eind 2019 bij uitgeverij Querido. Behalve teksten maakt Klein Zandvoort beeldend werk en stelt ze programma’s samen.

Van Loon is redacteur van Zone 5300, tijdschrift voor strips, cultuur & curiosa, en van het tweejaarlijkse festival Stripdagen Haarlem – het grootste stripfestival van Noord-Europa. Ook werkt ze als vertaler van strips en recenseert ze boeken, films, tv-programma’s en muziek. In haar vrije tijd cosplayt ze Wonder Woman en Daenerys Targaryen.

 

De gezamenlijke oproep met De Revisor werd mede mogelijk gemaakt door het Lucas-Ooms Fonds.